Cea mai sângeroasă zi pentru trupele americane din Irak din ultimii doi ani

Cea mai sângeroasă zi pentru trupele americane din Irak din ultimii doi ani

Cinci militari americani se numără printre cele 26 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atentate comise separat astăzi în Irak, în cea mai sângerioasă zi din mai 2009, potrivit surselor oficiale irakiene şi unui comunicat al armatei americane.

Forţele irakiene de securitate au anunţat că victimele au pierit într-un atac cu rachete lansat asupra unei periferii a Bagdadului unde se află şi o bază americană, Camp Victorty. Tot astăzi au fost comise două atentate cu bombe, unul într-un alt cartier al Bagdadului, în timp ce al doilea a lovit oraşul Tikrit, din nordul ţării.

Moartea celor cinci soldaţi ridică la la 4.459 numărul militarilor americani morţi în Irak, de la invadarea ţării de o coaliţie internaţională condusă de SUA, în martie 2003, conform unui bilanţ stabilit de AFP pe baza datelor furnizate de site-ul independent www.icasualties.org, trabsmite Agerpres.

La 11 mai 2009, cinci soldaţi americani şi-au pierdut viaţa într-un schimb de focuri la baza Camp Liberty, situată lângă Victory. Un sergent al armatei americane a fost inculpat ulterior pentru acel incident sângeros.

De la sfârşitul misiunii de luptă a SUA în Irak, în august 2010, armata americană mai dispune în regiune de aproximativ 45.000 de militari, a căror activitate se concentrează în special asupra formării forţelor armate irakiene.

Întregul contingent american urmează să se retragă până la sfârşitul anului din Irak, potrivit acordului bilateral semnat la sfârşitul anului 2008 între autorităţile americane şi irakiene. Potrivit aceluiaşi site, de la începutul lui 2011, au murit în Irak 29 de militari americani.

Ne puteți urmări și pe Google News