Evenimentul Zilei > Economie > Cea mai puternică monedă din lume, lovită de o veste foarte proastă. Culmea! Românii au de câştigat
Cea mai puternică monedă din lume, lovită de o veste foarte proastă. Culmea! Românii au de câştigat

Cea mai puternică monedă din lume, lovită de o veste foarte proastă. Culmea! Românii au de câştigat

Anunţul făcut ieri de agenţia Moody's că ar putea scăderea ratingul de credit pentru Statele Unite ale Americii a condus moneda americană la minimul ultimelor patru luni în raport cu un coş de valute, scrie Reuters.

Euro a atins maximul ultimelor patru luni în raport cu dolarul, impulsul mondei europene fiind susţinut de declaraţiile premierului spaniol Mariano Rajoy că ţara sa ar putea solicita sprijin de la Banca Centrală Europeană, prin programul de achiziţie de bonduri.

Dolarul şi-a adâncit pierderile pe fondul anunţului Moody’s că SUA şi-ar putea pierde ratignul AAA, dacă anul viitor guvernul nu va ajunge la soluţii care să conducă la scăderea datoriei ţării.

"Deşi toată lumea este conştientă de riscul potenţial pe care îl reprezintă situaţia politică din Statele Unite ale Americii, anunţul Moody’s făcut acum este o surpriză", a spus Teppei Ino, analist în cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Totodată, aşteptările că Fed, sistemul de bănci centrale americane, ar putea anunţa un nou program de stimulare a economiei, care ar putea însemna menţinerea dobânzilor scăzute pentru dolar, dar şi măsuri de alt ordin, au adâncit pierderile monedei americane.

Odată cu aprecierea euro faţă de dolar, leul are de profitat deoarece se poate aprecia la rândul său în raport cu moneda americană. De altfel, dolarul american a fost singura valută importată în raport care leul a reuşit să se întărească ieri. Cotaţia oficială a fost ieri de 3,5031 lei/dolar.

Un dolar mai slab este în favoarea celor care au credite în moneda americană şi influenţează totodată preţurile la combustibili.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News