Cea mai mare pensie din România. Cine o încasează

Cea mai mare pensie din România. Cine o încaseazăMasteratul, inclus în stagiul de cotizare. Sursa foto: Arhivă EVZ

Pensiile speciale și acordarea acestora constituie unul dintre cele mai controversate subiecte din spațiul public. Numeroși români sunt de părere că sumele primite de la stat de magistrații care și-au încheiat cariera ar fi mult prea mari. Conform datelor publice, cea mai mare pensie încasată de un magistrat depășește 21.000 de lei.

Magistrații din România primesc lunar o pensie substanțială. Mai mult, datele arată că numărul cetățenilor care primesc astfel de pensii de serviciu a crescut semnificativ în ultima perioadă.

Cea mai mare pensie specială din România, "la ani lumină" de cea a românilor de rând

Magistrații din România încasează luna o pensie considerată de 10 ori mai mare decât cea încasată de cetățenii de rând. De altfel, numărul acestor pensii de serviciu pe care statul român le achită lunar a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor publice, în România sunt acordate în prezent 10.368 de pensii speciale. Numărul a crescut cu 22 față de luna august.

Cei mai mulți cetățeni care primesc o astfel de pensie sunt beneficiari ai Legii 303/2004.  Astfel, o mare parte dintre cei 10.000 de "speciali" primesc lunar de la statul român peste 21.000 de lei.

Cea mai mare pensie specială încasată în prezent de un magistrat care și-a încheiat cariera ajunge la 21.791 de lei. La polul opus, românii de rând care au ieșit din câmpul muncii primesc lunar 2.008 lei.

Cea mai mare pensie de serviciu din România este suportata de stat până în cuantumul de 19.718 lei. Restul de 5.503 lei provin de la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, în prezent există 180.000 de pensionari în sistemul de Apărare.

Cea mai mare pensie specială din România

Sursă: Elena Crk | Dreamstime.com

Noua formă a pensiilor speciale a fost recent adoptată de Senat. În acest sens a fost eliminată măsura care prevedea recalcularea pensiilor. După ce a fost votată de Senat, legea ar urma să ajungă la Camera Deputaților, decizională.

Schimbarea îi vizează pe judecătorii, procurorii, judecătorii Curții Constituționale, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție precum și pe cei de la Curtea Constituțională.

Cei care au vechimea de minim 25 de ani în aceste funcții au posibilitatea de a se pensiona la 60 de ani. De altfel, aceștia beneficiază de o pensie de serviciu în cuantumul de 80% din baza de calcul, respectiv media indemnizațiilor de încadrare brute lunare. De asemenea contează în acest sens si sporturile pe care magistrații le-au avut în ultimii ani de activitate.