O punere în scenă a piesei „Războiul lumilor” ar fi creat o isterie fără precedent în Statele Unite ale Americii, în anul 1938, grație lui Orson Welles.
Orson Welles (1915 - 1985) este considerat unul dintre cele mai importante personaje care au lucrat în industria cinematografică și de divertisment din Statele Unite ale Americii (SUA). Mulți specialiști îl evaluează și astăzi ca pe un geniu. Pe regizorul care, printre multe alte producții, a lăsat posterității și celebrul „Cetățeanul Kane” (1941), despre care se afirmă că este unul dintre cele mai importante filme din istorie.
Punerea în scenă a celebrului roman „Războiul Lumilor”
Welles nu a excelat doar la capitolul regie - producție de filme, ci a avut și excepționale calități actoricești. În 1938, Orson a fost protagonistul unui moment colosal. El a pus în scenă, la radio, celebrul roman „Războiul lumilor” al scriitorului britanic H.G. Wells. Printre ecranizările acestei cărți a fost și cea din 2005, cu Tom Cruise în rol principal.
În anul 1938, interesul era monopolizat de radio peste tot în lumea. Iar audiențele realizate de CBS, în SUA, erau colosale. Orson Welles a reușit în seara de 30 octombrie o măiastră transpunere a „Războiului Lumii”. Atât de izbutită a fost piesa, încât ascultătorii au fost convinși că America a fost invadată de extratereștri.
O emisiune a fost întreruptă brusc. Apoi, a fost difuzată știrea - breaking news: pe planeta Marte s-a produs o explozie, în urma căreia nori de gaze se îndreaptă spre Pământ. Programul a continuat cu muzică, după care s-a întrerupt din noua pentru a fi transmisă a doua ştire: la New Jersey a fost văzut un obiect neobişnuit pe un câmp.
Cele două știri care au pus lumea pe jar
În spatele acestor informări alarmiste era Orson Welles, care adaptase romanul „Războiul lumilor”. În care este vorba chiar despre o invazie extraterestră. Mii de americani s-au speriat și au ieșit pe străzi, încercând să se ascundă cât mai departe de „vizitatori”. Paradoxal, regizorul nu și-a dorit să creeze o isterie de masă. El a vrut doar să facă o adaptare cât mai realistă a cărții. Și i-ar fi ieșit chiar mai bine decât spera.
Au fost oameni care au început să sune la poliţie, spunând că văd negri de fum, care provin de la extratereştri. Unii susţineau chiar că i-ar fi văzut pe marţieni. Interesant este că toată povestea este considerată, de unii, un mit. Pentru că, de fapt, isteria în masă nu ar fi fost chiar atât de mare. Ea s-a bazat pe un „fake news”. Lansat a doua zi de ziarele care au exagerat efectele piesei prezentate. Scopul? Discreditarea radioului ca sursă de informare. Și asta pentru că în acele vremuri se ducea o aprigă luptă între cele două mijloace media.