Cofeina stă ascunsă în sucuri, dulciuri şi chiar medicamente şi nu lipseşte nici măcar din cafeua decofeinizată. Amestecul de suc şi cafea-instant este exploziv, provocând imediat agitaţie şi migrene. Este supradoza cea mai des întâlnită în lume
Mulţi oameni consumă zilnic o cantitate mare de cofeină, fără ca măcar să îşi dea seama.
Sucurile, ceaiurile, ciocolata, dulciurile conţin o cantitate mai mare sau mai mică de cofeină care, adăugată cafelei consumată peste zi, poate să o depăşească pe cea recomandată de medici.
Nutriţioniştii avertizează că o cantitate mai mare de 200 mg de cofeină pe zi poate să dăuneze consumatorilor.
Aceasta în cazul celor perfect sănătoşi. Lucrurile se complică atunci când este vorba despre persoane cu anumite afecţiuni.
Filtrul înmoaie efectul cafelei
Cel mai simplu mod de a ţine sub control consumul de cofeină este să ne informăm asupra cantităţii acesteia în produsele pe care obişnuim să le bem sau să le mâncăm. O ceaşcă de cafea făcută la ibric are în jur de 130 mg de cafea, iar una făcută la filtru, în jur de 100.
"Trei ceşti de cafea pe zi nu pun în pericol sănătatea. Asta pentru persoanele sănătoase", a spus prof dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Pentru cei care înlocuiesc cafeaua cu ceaiul, cantitatea consumată poate fi mai mare, în jur de şase ceşti pe zi, în cazul ceaiului verde, cu 30 mg de cofeină/doză, sau de patru ceşti, în cazul ceaiului negru, cu 50 mg de cofeină/doză.
Un pahar de suc sau o băutura energizantă au aproape la fel de multă cofeină cât un pliculeţ de cafea instant, în jur de 60-70 mg. Combinaţia
dintre un suc de acest gen şi un pliculeţ de cafea instant este explozivă, putând să provoace stări de agitaţie, migrene şi chiar probleme digestive.