Cea mai mare acţiune anti-mafia: 80 de arestaţi

Autorităţile italiene şi cele americane au arestat ieri zeci de suspecţi căutaţi în legătură cu o operaţiune de trafic de droguri transatlantică şi un şir de crime ale Mafiei americane din anii ’70.

Timp de trei ani, peste treizeci de suspecţi au fost urmăriţi în Sicilia şi alţi 62 în New York, au anunţat autorităţile, citate de publicaţia New York Times.

Cea mai mare lovitură a primit-o familia Gambino, unde arestările s-au făcut în relaţie cu alte figuri criminale notorii, lideri sindicali şi oficiali ai industriei de construcţii.

"Crima organizată încă există.. Ne place să credem că acestea sunt rămăşiţe ale trecutului, dar nu este aşa. A rămas la fel de necruţătoare iar rădăcinile ei continuă să creeze fisuri în zonele slabe ale societăţii", a declarat un procuror american, citat de presa internaţională.

Printre infracţiunile frecvente se numără şantajul şi ameninţarea liderilor sindicali, a mai multor companii de din transporturi şi construcţii şi fraudele bancare.

Procurorii federali americani susţin că au întocmit dosare cu câte 80 de capete de acuzare, care includ sute de ore de conversaţii interceptate.

Clanul Gambino, nu doar în filme

Printre cei arestaţi se numără actualul lider al familiei Gambino în SUA, John "Jackie Nose" D'Amico, mâna sa dreaptă Domenico "The Greaseball" Cefalu şi Joseph "Jo Jo" Corozzo, care avea rolul de "consigliere".

Fiecare dintre ei a fost acuzat de conspiraţie şi multiple crime violenţe, pentru care ar putea petrece până la 20 de ani după gratii.

De asemenea, trei căpitani ai familiei Gambino, 16 soldaţi si numeroşi asociaţi au fost puşi sub acuzare.

Sicilia şi America doreau reîntregirea Cosa Nostra

Arestările de ieri din capitala siciliană Palermo au venit pe fondul unor proteste violenţe ale cetăţenilor sătui de taxele de protecţie pe care mafioţii le-au perceput afacerilor lor timp de ani de zile.

În Palermo, două clanuri mafiote au fost urmărite concomitent cu mafia americană. Ţelul lor era să restabilească legăturile care i-au unit pe mafioţi în Statele Unite ale Americii şi în Italia timp de câteva generaţii.

Autorităţile italiene susţin ca miza mafiei era imensă: preluarea unei poziţii de lider mondial în traficul cu droguri.

Mulţi dintre cei arestaţi aveau legături cu clanul Gambino şi cu o grupare loială lui Salvatore Lo Piccolo, un boss sicilian arestat la sfârşitul anului trecut.

Lo Piccolo a încercat să reînfiinţeze Cosa Nostra în forma iniţială, adică un şef care să conducă peste familiile din Sicilia şi America.

O mare parte din liderii Cosa Nostra şi-au pierdut puterea în faţa familiei Corleone, care a fost condusă din anii 70 de către temutul Salvatore Riina. Riina a fost arestat în 1993.

Conducerea Cosa Nostra a fost apoi preluată de Bernardo Provenzano, care a reuşit să scoată organizaţia criminală din războiul direct în care se afla cu guvernul italian.

Cosa Nostra a întrat în afaceri, dar Provenzano a fost arestat după aproape 40 de ani în care s-a ascuns, locul său fiind rapid ocupat de Lo Piccolo.

A început curăţenia Şapte oameni au fost ucişi în urma arestărilor făcute, a anunţat şeful departamentului FBI din New York, Mark J. Merhson. Trei dintre cei omorâţi nu aveau vreo legătură cu crima organizată, a adăugat oficialul, citat de New York Times.

Autorităţile americane se tem că acesta este doar începutul unui şir de crime, făcute la comanda mafiei.