Cea mai lungă paradă medievală, pe străzile din Suceava

Cea mai lungă paradă medievală cu făclii aprinse, cavaleri călare sau pedestraşi, curtezane, vrăjitoare şi frumoase domniţe, menestreli şi aruncători cu focul, a străbătut aseară, pe o distanţă de 8 kilometri, străzile din municipiul Suceava, în deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală Ştefan cel Mare..

Festivalul a început ieri şi va ţine până duminică inclusiv, manifestările urmând să aibă loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, precum şi în incinta Muzeului Satului Bucovinean, situat în imediat apropiere.

Mii de oameni au ieşit pe străzi, iar mulţi au preferat să privească impresionanta paradă de pe geamul ori din balcoanele aparatamentelor lor.

Sute de suceveni au urmat parada de la un capăt la celălalt pentru a admira de aproape caii, armele, costumele şi armurile medievale de cavaleri cruciaţi, teutoni, cazaci, gărzi, scutieri, călăi, războinici nordici.

În aplauzele unui oraş întreg, participanţii la paradă au flacăra Festivalului de Artă Medievală până în cetatea lui Ştefan cel Mare.

Dansuri medievale, spectacole de teatru, lupte şi concursuri în Cetatea de Scaun a Sucevei

Festivalul Medieval de la Suceava a debutat, joi seară, în cetate, cu un recital al actorului Ion Caramitru şi prim-solistul  Filarmonicii "George Enescu" Iaşi, Victor Octav Popa.

Astăzi sunt programate concerte de muzică veche, specifică vremurilor medievale, spectacole cu foc făcute de fachiri şi teatru pentru copii în curtea interioară a cetăţii.

În pulberăria fortăreţei medievale, se vor organiza spectacole de teatru cu scene din piese istorice, precum şi prezentări de arme medievale şi turnirul cavalerilor.

Vor fi spectacole interactive cu publicul, iar turiştii vor putea asculta sonete printre zidurile cetăţii.

Dansuri medievale, prezentări ale perioadei secolelor IX-XIII, concursuri de tras cu arcul, jocuri medievale, lupte,  jonglerii cu steaguri, spectacole de dresaj cai, completează programul pus la cale de organizatorii festivalului pe toată durata acestuia.

Sâmbătă seară, începe noaptea supravieţuitorilor în Cetate, un concurs care va testa rezistenţa cuplurilor de astăzi la o noapte plină de încerceri petrecută printre ruinele fostei fortăreţe a domnitorului Ştefan cel Mare-

Festivalul din acest an are un buget de circa 300.000 de lei, bani asiguraţi de Primăria şi Consiliului Judeţean, precum şi din sponsorizări.