Cititorii Evenimentului zilei au decis cine a fost cea mai importantă personalitate non-politică. Tenismana Simona Halep este cea care a cucerit cel mai mult inimile, dar și interesul cititorilor Evz, fiind urmată în clasament de doctorul Raed Arafat, Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, mișcarea #Rezist și de handbalista Cristina Neagu. De la începutul lunii decembrie până la data de 23, 11.000 de cititori au votat în topul finalului de an, în care s-au regăsit cele mai importante teme pentru societatea românească.
Cea mai importantă personalitate non-politică
- Simona Halep - 30.10%
- Raed Arafat - 17.53%
- Laura Codruța Kovesi - 15.01%
- #Rezist - 13.79%
- Cristina Neagu - 6.10%
Au mai primit voturi Gheorghe Hagi, Marcel Iureș, Naționala feminină de tenis de masă, Eduard Hellvig şi selecţionarul Naţionalei de fotbal, Cosmin Contra.
Simona Halep
Performanţa istorică realizată de Simona Halep – prima tenismană din România care a ajuns pe locul 1 în clasamentul WTA – a fost decisivă pentru votul din sondajul EVZ. Sportiva din Constanţa a devenit a 25-a jucătoare care a ajuns pe cea mai înaltă poziție în ierarhia WTA. Halep a intrat astfel într-o galerie selectă, alături de nume precum Steffi Graf, Martina Navratilova, Chris Evert, Serena Williams, Lindsay Davenport, Martina Hingis, Justine Henin, Caroline Wozniacki, Jelena Jankovici și Anqelique Kerber, foste ocupante ale locului 1 WTA.
Raed Arafat
Raed Arafat este un medic român de origine palestiniană, născut în Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordania, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă. Din 29 ianuarie 2014 și până în prezent este Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.În perioada decembrie 2012-ianuarie 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătații. În septembrie 2017, Raed Arafat s-a confruntat cu o situație tensionată după tragedia de la Timișoara. Reamintim că, atunci după furtunile violente și, din păcate, fără ca autoritățile să ia vreo măsură, și-au pierdut viața opt persoane, alte câteva zeci fiind rănite. Mai multe voci l-au găsit țap ispășitor pe Arafat, acesta declarând că el a făcut tot ceea ce ținea de el într-o astfel de situație, dar dacă cineva îi cere demisia și-o va da.
Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi actualul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), funcție pe care o deține din 2013. Înainte de această funcție, Kovesi a fost Procuror General al României pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La data numirii, în 2006, Kovesi a fost prima femeie și cel mai tânăr Procuror General din istoria României.
Kovesi continuă tradiția familiei sale. Tatăl, Ioan Lascu, a deținut timp de 30 de ani, între 1980 și 2010, funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Codruța Kovesi a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Școlar Mediaș. De acolo a fost selecționată în echipa națională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câștigat în 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană. Între 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai. În 2012 obține titlul de doctor în drept având drept teză "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal".
Anul 2017 a fost un an extrem de controversat pentru Direcția Națională Anticorupție și implicit pentru șefa DNA, ieșind la iveală detalii explozive în ceea ce privește activitatea unor procurori. În plus, urmare dezvăluirilor ziarului Evenimentul Zilei despre ceea ce s-a întâmplat în sufrageria generalului Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, Kovesi a refuzat de patru ori să se prezinte în fața comisiei de anchetă pentru a da explicații cu privire la acea seară. Pe 3 noiembtie, cazul a fost tranșat la CCR. Mai exact, Curtea Constituţională a susținut în motivare că refuzul Codruţei Kovesi de a merge la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, că acest refuz a încălcat autoritatea Parlamentului şi principiul colaborării loiale între instituţiile statului.
- #Rezist
În acest an, la începutul lunii februarie, în România au izbucnit proteste împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu, mișcări care au continuat săptămâni în şir.
În Bucureşti, protestatarii din Piața Victoriei folosesau simbolul #Rezist, pe care îl considerau reprezentativ pentru aceste manifestații de stradă.
Acest slogan nu este însă o invenţie românească. În SUA, participanții la protestele împotriva lui Donald Trump folosesc și ei sloganul „Resist”, ca hasthag și ca simbol.
Cristina Neagu
Cristina Neagu a fost desemnată pentru a treia oară cea mai bună jucătoare din lume, performanţă în premieră în hadbalul feminin. Sportiva născută la Bucureşti la 26 august 1988 a câştigat 5 medalii cu naționalele României: argint la CE de junioare 2005, bronz la CM de junioare 2006, bronz la CE de tineret 2007, bronz la CE de senioare 2010 și bronz la CM de senioare 2015. Handbalista a jucat la patru echipe până acum: Rulmentul Brașov (2006-2009), Oltchim (2009-2013), Buducnost Podgorica (2013-2017), iar în prezent este legitimată CSM București. Neagu a câștigat şi Liga Campionilor în 2015, dar a mai jucat două finale în 2010 și 2014. De asemenea, ea a fost declarată cea mai bună jucătoare a Campionatului Mondial 2015. Neagu a fost şi cea mai bună marcatoare la CE 2010 și la CM 2015, dar cea golghetera Ligii Campionilor, ediţia 2015.