Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai exactă hartă a Căii Lactee de până acum
Cea mai exactă hartă a Căii Lactee de până acum

Cea mai exactă hartă a Căii Lactee de până acum

O echipă de astronomi brazilieni a folosit datele adunate de sonda WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) , aparținând NASA, pentru a realiza cea mai exactă hartă a Căii Lactee dintre cele elaborate până în prezent.

Potrivi Huffington Post, noua hartă a Căii Lactee confirmă faptul că galaxia noastră este o spirală cu patru brațe și oferă o perspectivă de detaliu fără precedent asupra unor roiuri stelare aflate la marginile galaxiei.

Deloc simplă

Obținerea unei hărți cât mai exacte a vastei galaxii din care face parte și sistemul nostru solar nu este deloc simplă. Conform unei analogii oferite de NASA, este ca și cum ai realiza o hartă a orașului în care locuiești, fără a ieși vreodată din propria sufragerie. Astronomii brazilieni au folosit datele adunate de sonda WISE pentru a identifica cu exactitate locația roiurilor stelare aflate pe brațele Căii Lactee. Prin măsurarea locației acestor roiuri, astronomii au putut să cartografieze brațele majore ale Căii Lactee și să pună cap la cap harta completă a galaxiei din care face parte sistemul nostru solar.
"Parametrii fundamentali, așa cum sunt vârsta și distanța, pot fi determinați mai ușor pentru roiurile stelare decât pentru stele sau nebuloase singulare. Astfel, locația roiurilor stelare poate fi folosită pentru a cartografia structura spiralată a Căii Lactee", a susținut astronomul Denilso Camargo de la Universitatea federală din Rio Grande do Sul.