Cea mai complexă navă de război construită în România va fi lansată la apă. Vezi cine a comandat-o
- Marian Păv ăla şc
- 11 octombrie 2012, 18:03
Şantierul Naval Damen Galaţi va lansa luna aceastao navă militară gigant destinată Marinei Regale Olandeze şi o navă pentru transportul deşeurilor nucleare destinată centralelor nucleare din Suedia
Potrivit reprezentanţilor şantierului naval gălăţean, pe 17 octombrie va fi lansată cea mai mare şi mai complexă navă militară construită vreodată în România şi, totodată, cea mai mare navă construită la Galaţi în ultimii 22 de ani. Destinată Marinei Regale Olandeze, "HNLMS Karel Doorman" poartă numele unui fost amiral olandez, are 204 metri lungime (cât două stadioane de fotbal puse cap la cap) şi are o înălţime de 50 de metri, mai mare decât un bloc cu zece etaje.
Este o navă de tip Joint Logistic Support Ship (JSS), dotată cu hangar pentru şase elicoptere, cu două puncte de aterizare la bord, cu un spital prevăzut cu 20 de săli de operaţii şi tratament, cu o cameră de comandă pentru coordonarea acţiunilor tactice ale altor nave în caz de război, cu rampă de acces a vehiculelor amfibii de asalt, precum şi cu alte facilităţi. Nava poate lua la bord 300 de militari, dintre care 180 de membri ai echipajului.
Sistemul militar al navei va fi completat cu două sisteme antirachetă, două tunuri cu un calibru 30 mm şi patru mitraliere de calibru 12,7 mm.
Nava s-a construit, în premieră, pe bucăţi, asamblate ulterior printr-un procedeu extrem de dificil de realizat într-un doc clasic. Blocurile componente au fost construite în patru locaţii. Două blocuri au fost cuplate pe uscat, într-o hală şi apoi, ansamblul rezultat a fost lansat la apă şi dus cu patru remorchere în doc pentru a fi asamblat 'în plutire' cu o altă parte a corpului navei.
Nava "HNLMS Karel Doorman" va pleca de la Galaţi complet echipată, mai puţin partea care ţine de armament şi care va fi montată în Olanda. Livrarea este prevăzută pentru jumătatea anului viitor.
Vas pentru deşeuri nucleare A doua lansare, cea a navei 'Sigrid', destinată transportului deşeurilor radioactive de la centralele nucleare suedeze, este programată pe 25 octombrie.
"Sigrid" costă circa 40 de milioane de euro, iar beneficiarul ei este compania Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Company (SKB), care se ocupă de managementul deşeurilor nucleare de la cele trei centrale atomice din Suedia.
Nava are o lungime de 99,5 metri, o lăţime de 18,6 metri şi va fi capabilă să transporte 12 containere cu deşeuri nucleare periculoase. Termenul de livrare pentru 'Sigrid' este luna mai 2013.