Ce vrea Hollande de la Putin

Ce vrea Hollande de la Putin

François Hollande are mari așteptări de la întâlnirea sa cu Vladimir Putin de joi seara, de la Moscova, în încercarea sa a construi „o mare coaliție” menită „să distrugă” ISIS, vinovat de atacurile de la Pasir și de doborârea avionului de pasageri rus în Sinai.

Atentatele, care au ucis 130 de persoane pe 13 noiembrie, au împins Franța să-și modifice strategia diplomatică în Franța, făcând o prioritate din lupta sa împotriva grupării jihadiste și deschizând ușa pentru o cooperare cu Rusia, pe care a exclus-o până acum.

Un diplomat francez, citat de Reuters, declară:

„Am ajuns la concluzia că trebuie să colaborăm cu Vladimir Putin. Măcar să încercăm să lucrăm pentru aplicarea condițiilor expuse în octombrie la Paris.”

Franța insistă pentru trei puncte:

  1. Împiedicarea președintele Assad să bombardeze populația:
  2. Lovirea țintelor ISIS în locul celor ale rebelilor;
  3. Începerea unui proces politic care să ducă la îndepărtarea președintelui sirian, pe care Moscova îl sprijină.

„Dacă îl convingem pe Putin să accepte aceste trei puncte, cu atât mai bine”, explică diplomatul citat.

Într-un comunicat, care confirmă dineul de joi seara, Kremlinul subliniază că discuțiile se vor concentra mai ales asupra „mijloacelor de a combate amenințarea teroristă, inclusiv coordonarea luptei împotriva grupului islamist”.

Vizita șa Moscova este o etapă esențială a maratonului diplomatic început de Hollande prin întâlnirea cu Barack Obama, marți, la Washington, și continuată cu dineul de miercuri de la Elysée cu Angela Merkel.

La Casa Albă, liderul francez a reiterat dorința sa pentru o colaborare strânsă cu Rusia, „dacă se concentrează pe acțiunea militară împotriva ISIS” și „dacă se angajează pe deplin pentru căutarea unei soluții poltiice în Siria”, în vreme ce Obama s-a arătat mai puțin entuziast.

Hollande a evocat o apropiere pentru a desfășura mai ușor operațiunile militare, mai ales printr-o colaborare a forțelor lor aeriene prezente în Mediterana.  

Obama a amintit faptul că deja coaliția internațională numără 65 de state și a precizat că fără o schimbare strategică din partea Moscovei în dosarul sirian, colaborarea va fi delicată.

Totuși, liderul american a lăsat ușa deschisă, afirmând că, „date fiind capacitățile militare ale Rusiei și influența sa asupra regimului Assad, cooperarea (cu Moscova – n.r.) ar ușura considerabil lucrurile”.

Miercuri dimineață, la Paris, ambasadorul rus în Franța a declarat că țara sa este gata să realizeze lovituri aeriene contra ISIS coordonate de un stat major comun cu toate țările care doresc aceasta, inclusiv Turcia.

„Astăzi, această coaliție este de domeniul posibilului”, a declarat Orlov la Europe 1, amintind că Moscova a făcut această propunere încă din septembrie.

Ideea unui stat major comun nu este deloc realistă, a temperat entuziasmul o sursă franceză, subliniind că o asemenea structură este greu de realizat chiar și între europeni.

„Nu este realizabil. Însă nu există obstacole în calea unei coordonări cât mai strânse posibil”, dacă condițiile formulate de Paris sunt acceptate de Moscova.

Doborârea avionului rusesc de către forțele aeriene turce, departe de a complica eforturile Franței pentru o mai bună coordonare, dovedesc cât este aceasta de necesară, a declarat sursa citată.

„Dacă cele două puteri s-ar fi coordonat, s-ar fi evitat un episod foarte penibil”, a adăugat aceasta.

Rusia, care a început ofensiva militară în Siria la sfârșitul lui septembrie, era acuzată până de curând că își concentrează loviturile mai ales asupra grupărilor rebele moderate, opuse lui Bashar Al-Assad, în loc să lovească pozițiile ISIS, ceea ce Moscova a dezmințit vehement.

Poziția Moscovei s-a modificat simțitor după atentatul revendicat de ISIS asupra avionului rus de pasageri, pe 31 octombrie, în Sinai.