Ce vechime se ia în calcul la pensie. Persoanele cu mai multe contracte de muncă ies din activitate cu o pensie mai mare, dar nu și cu vechime mai multă
- Daniela Șerb
- 9 februarie 2015, 12:30
Potrivit Codului Muncii și legii unice a pensiilor, anii lucrați cu forme legale și nivelul veniturilor stabilesc, în principiu, nivel pensiei după ieșirea din activitate.
Potrivit legislației în vigoare, la calculul vechimii în muncă mai sunt luate în considerare pe lângă anii efectiv lucrați cu forme legale anumite studii și concediile medicale, precum și cele de îngrijire a copilului.
Specialiștii ne sfătuiesc ca de fiecare dată când suntem concediați să cerem de la firma care ne disponibilizează o adeverință după modelul stabilit din legea pensiilor, în așa fel încât la ieșirea din activitate dacă firma se desființează să avem dovada că am lucrat. În plus, angajatul trebuie să știe tot timpul ce salariul i-a declarat patronul la stat pentru că pe baza acelui salariu i se va stabili dreptul la pensie.
La capitolul venituri se iau în calcul veniturile realizate de mămicile care primesc indemnizație pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani
Persoanele cu studii superioare efectuate la cursurile la zi pot folosi acea perioadă în calculul vechimii atunci când ies la pensie doar dacă pe perioada facultății nu au lucrat și nu au încasat salariu. Potrivit Codului Muncii, o persoană poate să aibă mai multe locuri de muncă în același timp, însă unul singur, cel cu normă întreagă va fi luat în calcul la stabilirea vechimii în muncă. În schimb, veniturile realizate la celalte joburi vor conta la stabilirea unui punctaj mai mare la pensie.
Perioada de șomaj este și ea considerată vechime în muncă, la fel și concediul medical, în timnp ce concediul fără plată este exclus.
Perioadele lucrate ca PFA sunt și ele considerate vechime în muncă deoarece pentru ele se plătesc contribuții sociale și se încheie o declarație de asigurare.