Odată instalată în funcția de procuror șef european, Laura Codruța Kovesi, va avea o sarcină care le va da multora fiori . Practic, ea se va ocupa cu combaterea fraudei cu bani europeni, parchetul pe care îl va conduce având că sarcină investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care lezează interesele financiare ale Uniunii Europene.

Parchetul European este un proiect comun al 22 state membre ale Uniunii Europene, înființat  pentru ca ele să colaboreze mai bine în vederea stopării fraudelor împotriva UE.  Atunci când va deveni funcţional, Parchetul European va avea competenţa de a investiga şi urmări penal infracţiuni care afectează bugetul UE, cum ar fi, fraudă, corupţia, spălarea de bani sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

Statele membre ale UE care fac parte din proiectul Parchetului European sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Olanda. Datele UE au scos la iveală faptul că statele membre pierd minim 50 de miliarde de euro în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaţionale,  statele membre raportând că aproximativ 638 de milioane de euro din fondurile structurale au fost utilizate abuziv.

Parchetul European va face investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro, anunță digi24.ro. Parchetul European ar trebui să îşi preia atribuţiile până la finalul anului 2020, etapă de instituire durând de la doi până la trei ani.