Ce urmărește Putin? Gazul european atinge prețuri record, în timp ce livrările din Rusia scad cu 77%

Sursa foto: EVZ

Iarna se apropie, dar capacitățile europene de depozitare sunt pline numai în proporție de 75%, cel mai scăzut nivel din această perioadă a anului înregistrat în ultimul deceniu.

Chiar dacă Rusia nu ar admite în ruptul capului, Putin strânge încet dar sigur robinetul gazului, iar prețul gazului din Europa amenință să o ia razna. Nu ar fi de mirare ca acest lucru să fie în legătură cu ordinul dat de China companiilor de pe piața energetică de a asigura aprovizionarea cu energie "cu orice preț", un anunț care amenință să împingă prețurile la niveluri fără precedent

Prețurile au explodat în Europa

Vineri, gazul natural european (TTF olandez) a crescut până la suma record de 100 de euro pe megawatt/oră pentru luna noiembrie, înainte de a coborî la 97 de euro. Între timp, mai mulți consumatori indistriali anunță că închid sau reduc semnificativ producția.

În timp ce țările europene se străduiesc să-și asigure suficient gaz și cărbune înainte de iarnă, creșterea prețurilor obligă giganții industriali de talia producătorilor de îngrășăminte CF Industries sau a combinatului chimic BASF SE să sisteze activitatea sau să reducă producția.

După cum afirmă experții Agenției Bloomberg, „prețurile la gazele europene sunt (deja de câteva săptămâni) făcute să distrugă cererea. Piața încearcă să reducă consumul industrial pentru a păstra gazul pentru restul economie. "

Din păcate pentru Europa, livrările de gaze rusești prin gazoductul cheie Yamal-Europa au scăzut cu 77% începând de joi.

Fluxurile prin conducta Yamal-Europa, care traversează Polonia, au scăzut la 5.313 megawatt-oră pe oră vineri dimineață de la 22.705 megawatt-oră pe oră joi seara prin punctul de intrare Mallnow. Aprovizionările cu gaze prin această conductă au oscilat în ultimele câteva săptămâni, dar au fost în mare parte în declin. Exporturile prin aceastp conductă au fost la un nivel foarte mic în august după un incendiu la instalațiile Gazprom.

Dar nu numai avariile sunt de vină. Gazprom a rezervat doar aproximativ o treime din capacitatea de tranzit a care i-a fost oferită pentru luna octombrie prin conducta Yamal-Europa.

Ce ne așteaptă?

Gazprom a refuzat să comenteze problemele pe care le provoacă scăderea livrărilor. Conducerea colosului rus a declarat în repetate rânduri că va furniza clienților gaz cu respectarea deplină a contractelor existente și a că vor putea fi furnizate cantități suplimentare odată cu punerea în funcțiune a Nord Stream 2.

„Pentru unele industrii europene, gazul a devenit prea scump. Pentru alții, inclusiv noi, care avem încălzire pe gaz acasă, probabil că trebuie să crească mult mai mult înainte de a lua decizia de a opri consumul ”.

Pentru a evita tulburările populare, guvernele se luptă să-i protejeze pe consumatorii casnici. Franța a anunțat că va bloca orice nouă creștere a tarifelor la gaz și va reduce taxele la electricitate, a declarat joi premierul Jean Castex la TF1.

"Tranzacția volatilă arată deja că nimeni nu știe cu adevărat la ce preț poate ajunge gazul, dar cu siguranță suntem într-o ascensiune sălbatică", a spus Niek van Kouteren de la o companie olandeză de energie, scrie site-ul zerohedge.com