Ce trofee de vânătoare va expune un milionar la Antipa

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu explică pentru EVZ cum a ajuns să vâneze şi de ce a decis să doneze o parte din trofee statului român, deşi a cheltuit mii de euro pentru obţinerea lor.

Un urs polar cu o lungime de 2,5 metri şi cu o lăţime de 1,5 metri şi un muflon alb care a fost vânat în munţii McKenzie din Canada, la înălţimea de 2.800 metri, sunt doar două dintre trofeele de vântoare ale omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". În total, el va dona statului român 37 de trofee de vânătoare, dacă Executivul va adopa un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Culturii. Donează 30% din colecţia sa Potrivit milionarului, animalele naturalizate şi trofeele care ar urma să fie expuse în Muzeu reprezintă aproximativ 30% din colecţia personală. "Totul a început din dorinţa de a realiza un contrast între viaţa obişnuită şi viaţa la extrem, între relaxare şi efort maxim. S-a întâmplat ca vehicolul să fie vânătoarea. Cum trebuia să am şi un scop, am stabilit ca acesta sa fie un portofoliu divers de trofee. În acest context, România, SUA, Canada, Africa şi alte teritorii s-au dovedit perfecte", a povestit, pentru EVZ, omul de afaceri cum a ajuns să colecţioneze atâtea tofee de vânătoare. Acesta a explicat că, totuşi, pe parcurs a apărut un sentiment de vină şi dorinţa de a da câte ceva înapoi naturii şi societăţii. "Astfel, conservarea naturii a devenit un domeniu în care să investesc în România, iar dorinţa de a dona trofeele obţinute unor muzee şi instituţii de învăţământ a fost concretizată, într-o primă etapă, prin donaţia către Muzeul Grigore Antipa. Eu voi pune umărul la creşterea populaţiilor de animale sălbatice de calitate din România", a explicat Iaciu. Fiecare exponat va purta numele omului de afaceri Conform rugăminţii donatorului, trofeele vor fi expuse atât în cadrul muzeului, cât şi în cadrul expoziţiilor intinerante din ţară şi din străinătate, specificând numele donatorului. Mai mult, reprezentanţii mu zeului vor trebui să-l informeze pe omul de afaceri, anual, cum sunt păstrate trofeele şi cum sunt restaurate. Potrivit calculelor făcute de experţii Ministerului Culturii, costurile legate de prepararea trofeelor şi transportarea lor se ridică la aproximativ 85.000 de euro. Cel mai mult a costat transportarea şi naturalizarea exemplarului de urs alb-15.000 de euro, iar pentru cap-trofeu de elefant african sunt prevăzuţi 13.000 de euro. Potrivit Top 300 Capital, Gheorghe Iaciu avea, în 2010, o avere estimată la aproximativ 50-60 de milioane de euro, din afaceri în imobiliare şi spaţii comerciale.

  • Vezi aici lista completă a trofeelor donate de omul de afaceri

Muzeul se deschide în septembrie Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Capitală ar trebui să se redeschidă în luna septembrie. Inaugurarea trebuia făcută încă de anul trecut, însă au fost câteva probleme legate de prezervarea exponatelor, dar şi de firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările de modernizare.

Renovarea muzeului a costat aproximativ 13 milioane de euro, iar şefii acestuia spun că va fi cu adevărat unul dintre cele mai spectaculoase din Europa. Va avea cinci săli în care se vor proiecta documentare, 66 de info-touchuri, proiecţii 3D, plasme şi sisteme interactive de prezentare a exponatelor. "Totul a început din dorinţa de a realiza un contrast între viaţa obişnuită şi viaţa la extrem, între efort maxim şi relaxare“ GHEORGHE IACIU, om de afaceri