Ce trebuie să știți despre transferul dosarului de pensie în altă localitate și despre transferul drepturilor de pensie în străinătate

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Procedura de transfer a dosarului de pensie în altă localitate nu este complicată, potrivit informațiilor transmise de Casa Națională de Pensii Publice. De asemenea, nici transferul drepturilor de pensie în străinătate nu necesită o procedură greoaie, însă trebuie respectați anumiți pași.

Transferul dosarului de pensie în situația schimbării domiciliului. În situația în care pensionarul își schimbă domiciliul dintr-un județ în alt județ, din Capitală într-un județ sau dintr-un județ în Capitală, dosarul de pensie se transferă la casa de pensii din raza noului domiciliu.

Pensionarul trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensionare:

-o cerere în vederea transferării drepturilor de pensie în alt judeţ; -o copie a actului de identitate din care să rezulte noua adresă; -un talon de pensie.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în situaţia transferului dosarului de pensie, conform procedurilor de comunicare la plată, casa teritorială care înregistrează acest dosar are obligaţia verificării dosarului administrativ, validării punctajului mediu anual şi comunicării la plată a drepturile de pensie.

Casa de pensii în evidența căreia s-a aflat dosarul va efectua plata drepturilor de pensie, pentru o perioadă de încă 3 (trei) luni calendaristice, prin mandate poștale, la noua adresă de domiciliu a pensionarului.

Ce trebuie să facă un pensionar care își schimbă numele

Ca urmare a schimbării numelui, din diverse motive, pensionarul trebuie să se adreseze casei de pensii în cel mai scurt timp posibil.

Acte necesare:

-cerere; -cupon de pensie; -act de stare civilă sau orice alt document prin care dovedește schimbarea numelui;

Transferul drepturilor de pensie în străinătate

Procedura de transfer a drepturilor de pensie în străinătate presupune următoarele:

1. deschiderea unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;

2. comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea si adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum și numărul de cont internațional bancar) către instituția plătitoare (casa teritorială de pensii in evidența căreia se află dosarul de pensie) prin intermediul declarației de transfer.

Declarația de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, însoțită de documentul care confirmă detaliile bancare și de copia actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual se pot depune direct de catre titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, la sediul casei teritoriale de pensii în a cărei evidență se află dosarul de pensie. De asemenea, aceste documente pot fi expediate cu poșta, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail (scanate) transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postată de instituția menționată pe site-ul acesteia.

Certificatul de viață

Pentru a putea transfera dreptul de pensie în străinătate, persoana care dorește să beneficieze de acest drept trebuie să completeze în fiecare an formularul numit Certificat de viață. Acest document are rolul de a facilita verificarea la nivel administrativ.

Acest tip de act constituie dovada care stă la baza plății drepturilor cuvenite cetățenilor nerezidenți. Formularul trebuie trimis în luna noiembrie a anului respectiv. Partea B a certificatului trebuie completată în fața unei autorități, cum ar, de exemplu, notarii publici, administrația locală, etc.

Certificatul este emis în dublu exemplar și în versiune bilingvă. Astfel, alături de limba română, se utilizează încă o limbă de circulație internațională. Dacă certificatul în format fizic nu ajunge la persoana care beneficiază de dreptul la pensie, atunci persoana respectivă poate să acceseze site-ul casei de pensii regionale pentru a descărca formularul în format electronic.

De asemenea, autoritatea legală are rolul de a certifica faptul că respectivul document a fost semnat chiar de titularul drepturilor. În acest sens, respectiva autoritate completează și semnează partea C a Certificatului de Viață.

Pensia se plătește timp de 12 luni de la depunerea cererii. Când expiră această perioadă, beneficiarul trebuie fie să prezinte personal, fie să transmită Certificatul de Viață către Casa de Pensii.