Fructele și legumele sunt principala sursă de vitamine pe care o preluăm din mâncarea noastră, iar recomandarea specialiștilor este să le integrăm în cât mai multe mese, pe parcursul unei zile.
Probabil te întrebi dacă ar trebui să consumi același fel constant sau dacă ar trebui să le amesteci. Indicat ar fi să mănânci cât mai variat și în combinații cât mai diferite, astfel încât să beneficiezi de cât mai multe dintre proprietățile lor.
Pe unele dintre ele, spre exemplu, le poți consuma atât crude, cât și coapte sau fierte, în timp ce altele nu pot fi consumate în stare brută. Tocmai de aceea, ar trebui să-ți pregătești mesele astfel încât nu doar să combini mai multe tipuri de legume, dar să combini și felul în care le pregătești. Spre exemplu, dacă dimineața mănânci roșii și castraveți alături de omletă, la prânz poți opta pentru o supă cremă de ciuperci, în timp ce seara poți pregăti o garnitură de legume coapte.
O altă idee pentru a mixui aceste alimente, pline de vitamine este să le consumi în funcție de sezon. Iată, așadar, ce tipuri de legume se mănâncă în funcție de anotimp:
- Primăvara
Dacă acesta este anotimpul în care totul renaște, după o perioadă întunecată și fără prea multă mișcare, atunci ar trebui să te apropii de ritmul naturii și să mănânci mai ales acele alimente proaspete, care au luat naștere de curând. Printre ele se numără ceapa verde, salata, urzicile, ridichiile, dovleceii sau sparanghelul.
Cu alte cuvinte, cam toate alimentele proaspete de culoare verde sunt recomandate în acest sezon, iar explicația pentru care consumul lor ar trebui să fie în prim plan o constituie faptul că reușesc să producă fix acele vitamine care ajută corpul să parcurgă mult mai ușor trecerea de la sezonul rece la cel cald.
- Vara
Porumbul, roșiile, varza sau castraveții, mazărea sau fasolea verde sunt doar câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumi în cel mai călduros anotimp al anului. Din cauza temperaturilor ridicate, corpul reține mult mai greu vitaminele și le elimină foarte ușor, prin transpirație.
- Toamna
Pentru că toamna nu-i ca vara și zilele reci încep să pregătească sezonul pentru cel mai răcoros dintre anotimpuri, trebuie să consumi alimente care să producă și mai multe vitamine și care să îți întărească sistemul imunitar.
Toamna este și sezonul conservelor, când mamele și bunicile pun la burcan tot soiul de combinații de alimente pentru zilele geroase de iarnă, atunci când nevoia de vitamine crește semnificativ.
Așadar, ce ar trebui să consumi toamna? Câteva răspunsuri ar putea fi: vinetele, ardeiul, conopida sau dovleacul.
Iarna
Cartofii, fasolea, sfecla, țelina și usturoiul par să fie vedetele acestui anotimp, bineînțeles, alături de alimentele puse deja la conservă în timpul toamnei. Este recomandat ca în acest anotimp să se consume cât mai multe alimente care să întărească sistemul imunitar și să-l protejeze de virușii care pot produce gripe sau răceli și care se află la tot pasul.
Mai mult, legumele uscate sunt o categorie de care uităm uneori, deși le folosim destul de des în prepararea celor mai bune feluri de mâncare. Pe lângă faptul că sporesc gustul mâncărurilor, și acestea sunt responsabile de transmiterea vitaminelor.
Adaugă un strop de mâncare preparatelor tale și presară un strop de busuioc, oregano, piper sau coriandru. Nu doar că acestea vor fi savuroase, dar prin consumarea lor vei integra și mai multe vitamine în dieta ta.
Nu uita că trăiești într-o perioadă în care accesul la astfel de produse alimentare nu se mai realizează doar prin mersul la supermarket sau la piață. Din contră, poți comanda de acasă acele produse de care ai nevoie și poți începe chiar acum să mănânci sănătos și să ai grijă de corpul tău.
Și, dacă tot veni vorba de mâncare sănătoasă, atunci nu uita că și mișcarea este cel puțin la fel de importantă. Un corp care este hrănit cum se cuvine te va face să te simți mai bine în pielea ta, însă unul care face sport în fiecare zi te va