Alegerile locale sunt așteptate de fiecare dată cu înfrigurare, urmărind soarta Bucureștiului. În special în ceea ce privește primarul general al Capitalei. Acest articol are la bază o opinie, nu rezultate din sondaje realizate în ziua votului. De aceea trebuie privite ca atare. Nu sunt un îndemn la vot, ci o evaluare personală a realităților.
Poate că ultimele curse au fost mai palpitante, dar de data asta nu prea sunt emoții. Se va termina cu un rezultat ușor de anticipat. Poate că pare ușor riscant să anunți cu mult timp înaintea închiderii urnelor, dar experiența de consultant politic mă face să o spun ceea ce cred că se va întâmpla! Boală clară, diagnostic simplu. Posibile complicații pe parcurs.
Alegeri locale în București, testul de sarcină al nemulțumirii
Nicușor Dan, iar aici opinia pe care mi-am format-o încă de acum 7-8 luni de zile, este că nu are cum să piardă. Întrebarea este nu Dacă, ci Cu Cât va câștiga. Locurile 2-5, deloc importante ne vor arăta un clasament cu Firea, Piedone, Burduja, cu Alianța Dreptei Unite (USR-PMP-Orban) suficient (sic!) la sută, dar incapabilă să facă majoritate în Consiliul General. Acolo unde PSD-PUSL-PNL vor domina.
În privința sectoarelor sunt doar două bătălii importante: Clotilde Armand (S1) și Radu Mihaiu (S2), din aceeași familie politică cu Nicușor Dan, dar mult mai puțin acceptați de electorat. Estimez că vor pierde, alții cred că vor câștiga, deși au uzat de toate mijloacele din politică. Numai că alegerile locale nu se câștigă nu numai cu un claxon puternic, ci și cu lucruri palpabile. Nu este o bătălie cu rezultat dinainte stabilit, recunosc că aici funcționează și dorința, nu numai analiza.
Ce importanță va avea bătălia de la București
În primul rând ne va arăta că improvizația în politică are întotdeauna un rezultat dezastruos. Și aici mă refer la bâlbâiala penibilă a PSD-PNL în privința dr. Cătălin Cârstoiu. Un semnal important pentru cele mai importante alegeri de anul acesta: alegerile prezidențiale. Cu alte cuvinte, Ciolacu și Ciucă trebuie să se hotărască rapid ce vor să facă cu viața lor politică. În al doilea rând, va da un indiciu clar despre cât de greu de înghițit este alianța PSD-PNL.
Aici merită urmărit votul pro-ADU la Consiliul General, dar și modul în care iese AUR din această aventură electorală. Așa cum am mai scris George Simion a fost depășit de miza acestor alegeri, ieșind la iveală haosul organizatoric din partid. Dar și lipsa de mesaj consistent din partea liderilor AUR. O oaste de strânsură, combinată cu o forță de mercenari ai politicii, a cărei soartă depinde de starea vremii și prezența la vot din diaspora. Nu există un singur candidat la alegerile locale din partea AUR care să fi captat atenția oamenilor, iar acesta este marele eșec al lui George Simion.
Poate că vor mai apărea surprize, dar scopul analizei este acela de a semnala lucrurile care merită urmărite. Bineînțeles că bătăliile de la Timișoara, Constanța, Iași, Brașov, Craiova, șamd, au importanța lor. Dar în privința simbolismului politic, imaginea victoriei sau a eșecului se conturează la București, nu în restul țării.
Alegerile europarlamentare, fără miză
Nu au fost interesante niciodată, nu vor fi nici acum. Lista alianței PNL-PSD va lua destul de mult (sic!), potrivit opiniei mele. Cât va lua AUR va fi important doar prin prisma votului din afara granițelor. O prezență mare la vot va salva obrazul celor care s-au înghesuit pe liste cu salarii bune în euro, după care au uitat să mai facă campanie.
Dacă vreți să urmăriți prezența la vot în alegerile, vă recomand să vă uitați pe site-ul făcut de sociologul Remus Ștefurac, informat.ro. Este peste ceea ce face la ora actuală Biroul Electoral Central.
Mergeți și votați. Ciu cine vă place, cu cine vă reprezintă. Apoi, popcorn și apă plată rece. Peste câteva ore avem rezultatele, încep dezbaterile. Sau zbaterile...