Ce a pregătit TVR de Ziua Naţională a României. Programul emisiunilor de 1 Decembrie

Ce a pregătit TVR de Ziua Naţională a României. Programul emisiunilor de 1 Decembrie TVR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Televiziunea Română a pregătit pentru telespectatori un amplu program de Ziua Naţională, iar seara se va încheia cu o producţie-eveniment din anul 1978, piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, avându-i printre protagonişti pe Alexandru Giugaru şi Ion Finteşteanu.

În prima zi de emisie, pe 1 Decembrie, TVR Cultural a programat dezbateri pe teme culturale, transmise în direct, un super-maraton al artelor, dar şi un amplu interviu acordat de Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cu ocazia reluării emisiei postului cultural al Televiziunii Române, după o absenţă de 10 ani.

Telespectatorii pot urmări: Parada de la Arcul de Triumf, documentar în premieră, o gală cu români pentru români, spectacol în direct de la Sibiu, concerte extraordinare, ediţii speciale ale Ştirilor TVR şi ale emisiunilor consacrate, precum şi filme istorice sunt programate de 1 decembrie, pe toate posturile TVR.

Parada de la Arcul de Triumf va fi în direct la TVR 1 şi TVR INFO

De 1 Decembrie, la TVR 1 şi TVR INFO va fi difuzată „Bine, România!”, în campania care arată românii. Vor fi reportaje şi dezbateri din studioul Ştirilor TVR cu românii din ţară şi cu cei din afara ei. Cu aceia dintre noi despre care vorbesc lucrurile frumoase şi faptele bune. Piaţa Arcul de Triumf va găzdui şi în acest an parada militară ce are loc cu ocazia Zilei Naţionale a României. În direct de la ora 10.00, la TVR 1 şi TVR INFO (şi înregistrat, de la 21.00, la TVR 3), Adelin Petrişor şi col. Constantin Spînu, de 12 ani partenerul de microfon al jurnalistului TVR în transmisiunile de 1 Decembrie, vor comenta Ceremonia de la Arcul de Triumf. Ca în fiecare an, Televiziunea Română este official broadcaster al evenimentului şi oferă semnal tuturor posturilor de televiziune pentru preluarea imaginilor de la Arcul de Triumf din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două care de televiziune, trei unităţi DSNG şi peste 150 de profesionişti ai TVR vor asigura transmisiunile în direct atât de la parada militară desfăşurată la Bucureşti, cât şi de la cea din Alba Iulia. Reporterul Ştirilor TVR, Vlad Ungar şi Carina Muller, de la TVR Moldova, se alătură transmisiunii de la Alba Iulia, în direct la TVR INFO, de la ora 14.30.

Peste 1.500 de militari, 120 de mijloace tehnice, 40 de aeronave

Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada militară organizată la Bucureşti.

Vor mai defila şi aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Dacă vreţi să ştiţi ce înseamnă 1 Decembrie pentru cei mai mici telespectatori, ce întrebări au şi cu ce răspunsuri ne surprind când sunt întrebaţi despre unire, România etc., urmăriţi la TVR 1, ediţie specială „Copiii spun...”, cu Virgil Ianţu şi invitaţii săi cu totul speciali, copiii. De la ora 9.00, la TVR 1, respectiv de la 17.30, la TVRi.

O lecţie de istorie oferă documentarul „Ultimul zbor peste graniţă", difuzat în premieră la TVR 1 tot pe 1 Decembrie, de la ora 12.00. Un moment important din istoria României, dar aproape necunoscut publicului larg este subiectul filmului eveniment realizat de Alexandru Munteanu special pentru această zi. În zilele premergătoare datei de 1 Decembrie 1918, comunicarea dintre liderii transilvăneni şi guvernul român aflat în exil, la Iaşi, era esenţială. Era necesar ca importante mesaje să fie transmise peste graniţă. Consiliul Naţional Român de la Arad a luat decizia trimiterii acestor mesaje către guvernul României la Iaşi. Răspunsul Regelui Ferdinand şi al Consiliului de miniştri condus de I.C. Brătianu a venit printr-un zbor plin de peripeţii, efectuat de la Bacău la Blaj peste linia frontului, cu avionul Farman 40. Telespectatorii TVR Internaţional pot vedea documentarul în aceeaşi zi, de la 13.00, iar la TVR Moldova este programat tot pe 1 Decembrie, de la 23.20.

Vocile folclorului românesc se unesc la Sibiu, în spectacolul „Noi suntem români!”

De la 14.30, în emisiunea „Noi suntem români!”, alături de Iuliana Tudor şi artişti din toate zonele ţării, de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului", Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor" şi Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, aflaţi în Sala Transilvania din Sibiu. Spectacolul folcloric de tradiţie, mult aşteptat de publicul sibian şi de românii din lumea întreagă, este transmis în direct la TVR 1, precum şi la TVR Moldova şi TVRi.

Vor intona Imnul „Deşteaptă-te, române!” şi vor spune, prin cântecele lor, „La mulţi ani, România!”, vedete ale scenei muzicii populare româneşti: Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Adriana Anghel, Traian Stoiţă, Sînziana Ştefan, Bogdan Firu, Georgiana Necşa, Iulia Mihai, Răzvan Năstăsescu, Ioana Ştefan, Geanina Gavrilă, Cosmin Bîrlan, Paula Medrea, Daria Gâdea, Ina Chiriac, Oana Tomoiagă, Alina Pinca, Ilie Medrea, Alina Bîcă şi Adrian Neamţu.

„Ora Unirii”: cu români, pentru români

De la 19.10, la TVR 1, sub genericul „Ora Unirii”, urmărim o ediţie specială, moderată de istoricul Adrian Cioroianu, care îi are alături pe Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului. Un dialog despre istoria, cultura şi tradiţiile românilor. Emisiunea se vede simultan şi la TVR Internaţional, iar de la ora 20.00, la TVR Moldova.

„Ora Unirii” continuă la TVR 1 după „Telejurnal”, de la 21.00, cu o gală eveniment, în direct, prezentată de Irina Păcurariu şi Toni Grecu, ce aduce în faţa telespectatorilor figuri emblematice ale Televiziunii Române, alături de invitaţi speciali, români care dovedesc, prin ceea ce fac zi de zi, că sunt exemple pentru comunitate şi ţară.

Marina Constantinescu, Alina Amza, Iuliana Tudor, Eda Marcus, Teodora Dragoi, Cristian Tabără, Virgil Ianţu, Adelin Petrişor, Mihai Rădulescu şi Doru Ionescu introduc în scenă, pe rând, personalităţi precum interpreta Margareta Pâslaru, Lăcrămioara Pop, păstrătoarea cântecului cu doba ţărănească, Constantin Chiriac, fondatorul şi directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Sibiu, Bogdan Vârvoreanu, nepotul Elisabetei Rizea - exemplu de rezistenţă împotriva comunismului, tânărul sucevean George Găitan, câştigător al mai multor ediţii „Câştigă România!", comandorul Cătălin Micloş, primul pilot şi primul instructor român de F16, Ayako Funatsu, japoneza care şi-a găsit fericirea printre români, muzicianul Mircea Florian şi alţii.

Zoli Toth Project şi Cobzality vor îmbogăţi, prin momente muzicale spectaculoase, gala de joi seară, transmisă în direct, de la ora 21.00, la TVR 1. Pentru românii din afara graniţelor, „Ora Unirii" este transmisă simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

De altfel, sub genericul „Ora Unirii”, telespectatorii pot urmări, pe toate posturile TVR, începând de duminică, 27 noiembrie, o serie de materiale video dedicate Zilei Naţionale a României, cu şi despre români care fac dovada valorii lor în ţările în care trăiesc acum, cunoscuţi şi respectaţi de comunităţile din care fac parte.

Concert extraordinar Fuego şi reţete tradiţionale, la TVR 2

În zile de sărbătoare, TVR 2 a pregătit programe pe gustul întregii familii. Pe 30 noiembrie, aniversăm, „În direct cu viaţa”, artiştii care poartă numele Sfântului Andrei, apostolul ocrotitor al României şi ascultăm „Rapsodia Română” într-un concert special de la Schönbrunn, iar pe 1 Decembrie, Paul Surugiu-Fuego ne invită la „Concertul extraordinar pop-simfonic”, difuzat în premieră la televizor. Nu lipsesc reţetele culinare din toate zonele ţării, iar dramele istorice vor face serile de iarnă mai intense. Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări şi filme istorice care amintesc de sacrificiile şi luptele purtate de eroii acestui neam.

De Ziua Naţională, de la ora 7.00, TVR 2 difuzează documentarul „Cum s-a făcut 1 Decembrie?”, realizat de Ruxandra Ţuchel, o lecţie de istorie despre contextul internaţional de la finalul Primului Război Mondial, care a făcut posibilă România Mare (la TVRi şi TVR Moldova, de la ora 12.00).

Cei mai mici telespectatori sunt invitaţi, la ora 10.00, la filmul de aventuri, fantasy „Mica sirenă” (THE LITTLE MERMAID - SUA, 2018), în regia lui Chris Bouchard, cu Shirley MacLaine.

De la 13.30, va fi difuzat „Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego”

La evenimentul de la Sala Palatului, Paul Surugiu-Fuego este acompaniat de Orchestra Metropolitană Bucureşti şi Corul Accoustic, ambele dirijate de maestrul Daniel Jinga. Printre invitaţi se numără maestrul Eugen Doga, soprana Elena Moşuc, maestrul Jolt Kerestely şi artistul Gheorghe Turda.

Ediţie specială „România... în bucate”, de la ora 16.00. Cei şase moderatori ai studiourilor teritoriale şi de la TVR Moldova se întâlnesc la Sighişoara pentru a se întrece pregătind câte o reţetă dragă românilor: Timişoara – „Ciorbă de bolovan”, o specialitate bănăţeană, Craiova - „Ciorbă de reveneală”, Târgul Mureş - „Fasole cu ciolan”, Iaşi - „Colţunaşi”, Cluj-Napoca - „Mâncare de praz cu măsline”, Republica Moldova - „Tochitură de pui cu mămăliguţă”. Amfitrionul întâlnirii, Bogdan Stănescu, va fi liantul între studiourile teritoriale şi va încerca să afle secretul bucătăriilor locale („România... în bucate” poate fi urmărită de la ora 16.40 şi pe TVR Internaţional).

Cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească

Miercuri, joi şi vineri, de la ora 19.00, sunt programate două filme artistice semnate de regizorul Sergiu Nicolaescu, cu marele actor Amza Pellea în rolul principal - „Mihai Viteazul" (România, 1971) şi „Nemuritorii" (România, 1974). Considerat a fi cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească, filmul în două părţi „Mihai Viteazul" - partea I, „Călugăreni” şi partea a II-a, „Unirea”, difuzate miercuri şi joi - evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Gorăslău; uciderea domnitorului.

Acţiunea fimului „Nemuritorii” (programat pe 2 decembrie, ora 19.00) are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, când un grup de viteji din fosta lui oaste, rătăciţi prin diferite oraşe ale Europei, hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă şi steagul celor trei ţări româneşti unite, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.

De 1 Decembrie, „România lui Leşe” la TVR 3

Cum arată „România lui Leşe”? va fi de la ora 10.00 (partea I), respectiv ora 14.00 (partea a II-a), la TVR 3.

„Acum, când acel patriotism profund, intim, care a dat naştere cântecelor istorice, a fost învins de avântul de tribună, voi aduce în atenţia telespectatorilor cântece care ne-au îmbărbătat de-a lungul istoriei, scrisori de pe front şi din prizonierat, hori. Sunt cântece care ne-au ţinut laolaltă, ne-au păstrat onoarea şi demnitatea”, spune Grigore Leşe. Invitaţi: Grupul de bărbaţi din Libotin, Maramureş.

De la 13.05, primim „Lumină din Lumină”, în direct de la Catedrala Greco-Catolică Sfânta Treime din Blaj. Va fi intonat Imnul Naţional şi va avea loc slujba de Te Deum. Transmisiunea mai cuprinde mesajul Preafericitului Părinte Cardinalul Lucian Mureşan, imagini de epocă legate de vestitorul Unirii, Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, interviuri cu Ana Blandiana, prof. Ovidiu Ghitta şi Bogdan Barta, Imnul fericiţilor episcopi martiri greco-catolici.

La „RoMândria mea”, de la ora 15.00, Ramona Boroşovici aduce împreună românii din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii şi pe cei din ţară, prin intervenţii video live. Cântece de sărbătoare cu solişti din Ardeal şi Banat vor fi la ediţia specială „Cântec şi Poveste", prezentată, de la ora 17.00, de Felicia Stoian.

Iar de la 18.00, „Din toată inima pentru România” cântă trupa Voltaj, în transmisiune directă din Piaţa Libertăţii din Timişoara. Spectacolul prezentat de Florin Mihoc reuneşte, de asemenea, artiştii ansamblului de muzică populară Timişul şi interpreţi din întreaga ţară. Mircea Baniciu este protagonistul evenimentului exclusivist desfăşurat la Teatrul Naţional din Timişoara. Înconjurat de prieteni, colaboratori, oameni apropiaţi, Mircea Baniciu îşi aniversează cei 50 de ani de carieră, într-un concert programat la ora 20.00, tot la TVR 3.

„Românii din Italia” spun poveşti care inspiră, la TVR Internaţional

„Prezenţe româneşti în Italia”, proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, a făcut cunoscuţi români remarcabili, care s-au realizat şi integrat în societatea italiană. Pe 1 Decembrie, de la ora 20.00, TVR Internaţional ne inspiră cu poveştile lor.

„Românii din Italia” sunt un cercetător principal la cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia, un artist plastic consacrat, un violonist şi profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, o antrenoare de gimnastică la Torino, fostă membră a lotului olimpic al României, o campioană a Italiei la şah, cu studii doctorale în domeniul migraţiei, o antreprenoare decorată în 2018 de preşedintele Italiei pentru „contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii", un medic radiolog cu realizări remarcabile, o călugăriţă care joacă fotbal în Naţionala Surorilor catolice din Roma, o profesoară de limba română la Institutul de Studii Orientale din Vatican şi activistă pentru drepturile omului, potrivit tvr.ro.