Ce strategii ascunde kilt-ul lui Irinel Columbeanu

Ce strategii ascunde kilt-ul lui Irinel Columbeanu

Omul de afaceri l-a avut ca oaspete pe Torquhil Ian Campbell, cel de-al 13-lea duce de Argyll. Pe lângă o masă bună şi puţină istorie, Columbeanu şi-a întâmpinat invitatul în port tradiţional scoţian.

Poza cu Irinel Columbeanu în kilt făcea deliciul presei în urmă cu câteva zile. Avându-l invitat la Izvorani pe Torquhil Ian Campbell, cel de-al 13-lea duce de Argyll, ce deţine 29 de titluri nobiliare, omul de afaceri şi-a întâmpinat oaspetele în tradiţionalul kilt scoţian.

"Astfel de gesturi fac plăcere când te întâlneşti cu un partener din străinătate", a spus pentru EVZ Irinel Columbeanu. "Nu este însă vorba de un avantaj în afaceri, ci de o anumită deferenţă", a ţinut să sublinieze Columbeanu, care a adăugat că Scoţia este o ţară pe care o admiră.

Irinel Columbeanu a mai spus că nu este prima dată când îmbracă cu un port tradiţional pentru a-şi onora invitaţii, dar a refuzat să dezvăluie când s-a mai întâmplat acest lucru. De altfel omul de afaceri a spus că nici despre această întâlnire nu ar fi vrut să se afle şi s-a arătat deranjat de faptul că a fost surprins de paparazzi de la Cancan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre kiltul pe care l-a purtat la întâlnirea cu înaltul oaspete, milionarul a povestit că este un dar primit din partea unor prieteni scoţieni. Mai mult, darul s-a dovedit şi util deoarece a trebuit să-l poarte la un dineu ce a avut loc la un castel din Scoţia, iar ţinuta era obligatorie.

Primul contact al lui Irinel Columbeanu cu cultura scoţiană s-a făcut în clasele primare. "Când am participat la prima piesă de teatru în şcoală. Eram elev la «I. L. Caragiale» şi am ales să recit Robert Burns - «My Heart's In The Highlands». Nu numai că am recitat-o în engleză, dar m-am străduit să am şi accent scoţian", a povestit Columbeanu.

Lecţia de istorie

Invitatul lui Irinel Columbeanu este unul dintre cei mai bogaţi scoţieni şi deţine un imperiu care cuprinde afaceri în turism, agricultură, energii verzi şi pământuri. Ducele de Argyll s-a aflat pentru a doua oară în România, iar motivul vizitei sale a fost promovarea valorilor Scoţiei. Şi cum nobilul oaspete s-a declarat fascinat de legenda lui Vlad Ţepeş şi îşi dorea să viziteze mormântul acestuia, Columbeanu s-a oferit să-i fie ghid şi l-a condus cu iahtul personal, "Iri", la Mănăstirea Snagov.

"Am încercat să-i povestesc despre domnitorul român tot ceea ce ştiu. Am făcut o paralelă între vremurile acelea, extrem de tulburi şi cele pe care le trăim acum. I-am spus ducelui de Argyll că Vlad Ţepeş a mutat Capitala de la Târgovişte la Bucureşti. Nu m-am băgat însă în dezbaterile privind mormântul lui Vlad Ţe peş. Am mai discutat despre Regii României, dar şi despre Napoleon Bonaparte, mai ales că eu sunt un fan al împăratului francez. Tocmai am primit un mail de la ducele de Argyll în care-mi spune că este foarte încântat de vizita făcută în România şi de toate lucrurile pe care le-a văzut şi mă invită în Scoţia să-i întorc vizita", a spus Irinel Columbeanu.

AMBASADOR

Alex Velea şi lungul drum de la pantalonii largi la fusta scoţiană

Şi Alex Velea a încercat, pentru o seară, să vadă cum e în tradiţionalul kilt scoţian. A fost atât de entuziasmat încât a postat şi o poză pe Facebook, special pentru fanele sale şi fanteziile lor. Cântăreţul a fost ales de reprezentanţii Ballentine's ca ambasador al brand-ului şi a plecat într-o excursie în Scoţia la un eveniment dedicat brandului de whisky.

Reprezentanţii companiei au spus că l-au ales pe Alex Velea ca ambasador, dearece "îşi trăieşte viaţa la maximum". Astfel, pentru o seară, cântăreţul a renunţat la pantalonii largi şi a îmbrăcat tradiţionala fustă scoţiană.

DEGRADARE

Obiect vestimentar de la bal la şantier

Ruxandra Grecu Din piesă vestimentară festivă, destinată ocaziilor speciale din viaţa unui bărbat, precum nunta sau ziua naţională a Scoţiei, kiltul a ajuns să fie folosit drept "uniformă" de lucru printre muncitorii de pe şantiere sau poştaşi.

"Fusta" plisată într-un fel anume, de cele mai multe ori fabricată din materialul tradiţional tartan, a devenit un fel de simbol naţional al Scoţiei, ţara în care a apărut pentru prima oară.

Deşi până recent, în epoca contemporană, kilturile erau purtate la evenimente sportive, acţiuni de gală şi "cea mai fericită zi din viaţă", nunta, în prezent, fustele scoţiene sunt preluate în lumea întreagă drept un obiect vestimentar cât se poate de trendy, care devine din ce în ce mai casual.

Kiltul pentru munca pe şantier

În Statele Unite există o mişcare a bărbaţilor cu profesii solicitante, care se plâng de iritaţiile cauzate de pantaloni şi care susţin că le e mult mai comod să-şi facă munca într-un kilt contemporan, dintr-un material mai uşor decât cel tradiţional, şi modelele sunt dotate cu mai multe buzunare - pentru şurubelniţe, bandă de măsurat şi ciocan.

Site-uri precum utilikilts.com sau freedomkilt.com propun variate modele de "fuste masculine", cu preţuri cuprinse între 200 şi 750 de dolari, de la kilturi muncitoreşti la kiltul elegant "smoching", care este diferit de cel scoţian.

Fanii muzicii goth, de asemenea au adoptat această piesă vestimentară. În 2008, un poştaş american a depus o cerere prin care îşi exprima dorinţa de a purta un kilt contemporan pe traseul de livrare a corespondenţei, el şi orice alt doritor, însă această cerere a fost respinsă de către majoritatea colegilor lui de breaslă.

Kilturile au apărut în secolul al XVI-lea în Scoţia şi au fost preluate şi de irlandezi în secolul al XX-lea, ca simbol al originii celtice a irlandezilor. "Marele kilt", modelul original, era un veştmânt care acoperea tot corpul, iar partea sa superioară putea fi folosită ca o manta sau înfăşurată pe un umăr.

Tipurile de kilturi tradiţionale există într-o varietate de modele, care au denumiri specifice, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate, modurile diferite în care sunt plisate, culorile şi mărimea pătratelor de pe imprimeu şi multe alte criterii.

Cum se poartă

Un kilt scoţian tradiţional se poartă de obicei cu şosete de lână îndoite la genunchi, câteodată cu jartiere pentru şosete, şi cu un "sporran", o un fel de poşetă sau borsetă, care atârnă de talie de un lanţ sau o baretă de piele. În funcţie de ocazie, kiltul se accesorizează cu jacheta realizată tot după modele tradiţionale şi cu un cuţit în teacă atârnat de o curea. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UGh66uDH6Ic" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/50rEIHC6lB0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> XVI este secolul în care a luat naştere kilt-ul în Scoţia, purtat de băieţi şi de bărbaţi deopotrivă