Ce spune Florin Cîţu despre „paşaportul de vaccinare”. La ce să se aştepte românii

Ce spune Florin Cîţu despre „paşaportul de vaccinare”

Ce spune Florin Cîţu despre „paşaportul de vaccinare”. Premierul a venit cu informații noi în plină campanie de vaccinare.

Ce spune Florin Cîţu despre „paşaportul de vaccinare”. Premierul exclude pentru moment o discuție despre pașaportul de vaccinare obligatoriu. Mai ales că suntem în plină campanie de vaccinare. Florin Cîțu a spus marți că nu s-a discutat oficial în Guvern despre introducerea „paşaportului de vaccinare”. Document care să le permită românilor să aibă acces în diferite locuri publice.

Ce spune Florin Cîţu despre „paşaportul de vaccinare”

„Nu am avut această discuție în Guvern, deci nu este o discuție oficială. Am văzut discuțiile în spațiul public, nu cred că este momentul. În acest moment suntem în plină campanie de vaccinare, deci nu cred că este momentul să discutăm despre așa ceva în acest moment”, a răspuns premierul. Întrebat dacă susține introducerea obligativității unui „pașaport de vaccinare”, premierul a spus că e prematur să vorbim de aşa ceva.

„Eu am spus că nu avem această discuție în acest moment. Este prematur, suntem doar la începutul campaniei de vaccinare ”, a adăugat Florin Cîțu. La insitenţa jurnaliştilor, premierul a spus clar: „Eu vă spun că discuția este prematură, suntem la începutul campaniei de vaccinare, nu luăm în calcul la acest moment discuția aceasta”.

Mai multe ţări din UE doresc „paşaport de vaccinare” pentru turişti

Ideea nu este acceptată de toate statele de teamă că şi-ar pierde de tot turiştii. Între cele 27 de state membre ale UE continuă însă discuţiile privind acest document. Până acum nu s-a ajuns la o poziţie comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.

Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei. Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea, a declarat ministrul sănătăţii, Olivier Veran.

Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat. Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente, a declarat ministrul justiţiei, Christine Lambrecht.

Polonia nu ia în considerare deocamdată un „paşaport de vaccinare” deşi dispune de o aplicaţie pentru smartphone.

Belgia, de asemenea, este împotriva condiţionării activităţilor de „paşaport de vaccinare”. Pentru călătorii, urmăreşte recomandările la nivelul UE şi cele ale OMS.