Evenimentul Zilei > Politica > Ce spune Dragnea despre modificarea LEGII REFERENDUMULUI și ATRIBUȚIILE lui Iohannis
Ce spune Dragnea despre modificarea LEGII REFERENDUMULUI și ATRIBUȚIILE lui Iohannis

Ce spune Dragnea despre modificarea LEGII REFERENDUMULUI și ATRIBUȚIILE lui Iohannis

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a spus că prin modificarea legii referendumului care dă dreptul Parlamentului să aibă astfel de inițiative, PSD nu-și propune să limiteze atribuțiile șefului statului Klaus Iohannis.

El a arătat că orice propunere legislativă care nu are sprijinul grupurilor parlamentare "rămâne doar o iniţiativă", referindu-se la proiectul liderului deputaţilor jurişti, Eugen Nicolicea, privind modificarea legii referendumului, potrivit căruia nu se poate organiza un astfel de scrutin dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. Proiectul mai spune, de asemenea, că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, ci numai unul consultativ. 

"Orice parlamentar are dreptul – probabil că împins de cetăţenii care l-au votat şi după largi dezbateri – să vină cu totul felul de propuneri. Numai că am discutat în grupurile parlamentare că orice propunere legislativă care nu e discutată înainte în grupuri, care nu primeşte sprijinul partidului şi care nu este agreată de PSD este o iniţiativă care rămâne doar iniţiativă şi pe care şi-o bifează. Cred că şi Parlamentul României trebuie să aibă dreptul de a convoca referendumuri. Pentru că un primar are acest drept, un Consiliu Judeţean are acest drept, preşedintele României are acest drept, Parlamentul are dreptul doar să organizeze un referendum pentru demiterea preşedintelui. Cred că şi Parlamentul, care este instituţia care-i reprezintă pe toţi cetăţenii României, are dreptul şi legitimitatea să convoace organizarea unui referendum. Asta este ceea ce cred că trebuie supus dezbaterii, nu limitarea atribuţiilor preşedintelui", a declarat liderul PSD, la Parlament, citat de Agerpres

Mai mulţi deputaţi PSD, printre care preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, au iniţiat un proiect pentru modificarea legii referendumului, potrivit căruia nu se poate organiza un astfel de scrutin dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia juridică pe tema propunerii legislative a PSD de modificare a Legii referendumului, că iniţiativa PSD de modificare a Legii referendumului conţine elemente vădite de neconstituţionalitate, iar în cazul în care va fi adoptată, liberalii o vor ataca la Curtea Constituţională.