Evenimentul Zilei > International > Ce soluţie a găsit Ucraina pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă. Ce înseamnă serviciul “Dădaca municipal”
Ce soluţie a găsit Ucraina pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă. Ce înseamnă serviciul “Dădaca municipal”

Ce soluţie a găsit Ucraina pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă. Ce înseamnă serviciul “Dădaca municipal”

În Ucraina a fost introdus un serviciu social denumit “Dădaca municipală”. Ar putea fi o soluţie pentru părinţii care adesea se plâng că nu au cu cine să îşi lase copiii acasă.

În fond, este vorba despre o sumă plătită lună de lună de către autorităţi. Adică echivalentul a 59 de euro, scrie presa de limbă română din Cernăuţi. Asta, în plus faţă de alocaţia copiilor.

Conform portalului www.bucpress.eu, banii din serviciul „Dădaca municipală” vor servi pentru plata unei bone care să stea cu copilul, zi de zi.  

Cum vor proceda părinţii care vor să angajeze o bonă? Conform procedurii, pusă la punct încă din cursul anului trecut, tu, ca părinte, alegi o bonă, închei cu ea un contract, fără ca acesta să necesite şi legalizare.

Cu hârtia aceasta, părinţii se vor duce apoi la instituţia de protecţie socială din fiecare oraş, ca să ceara plata acelui ajutor financiar, în aşa fel încât să poată plăti bona.

La rândul său, bona trebuie să fie persoană fizică autorizată sau se poate înregistra ca antreprenor. În ambele situaţii, îi va fi livrată, în fiecare lună, suma aferentă programului „Dădaca municipală”.

Iată o idee care ar trebui să dea de gândit şi autorităţilor de la noi. Şi în România sunt mulţi părinţi care se plâng că nu au cu cine să îşi lase copiii acasă, cât timp adulţii sunt la muncă.