Ce soluție a găsit Ministerul Muncii pentru muncitorii trimiști acasă din cauza pandemiei

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a anunțat că o nouă categorie de angajați ai unor companii vor primi ajutor de șomaj.

Potrivit MMPS, toți angajații declarați sănătoși de la companiile care și-au suspendat temporar activitatea ca urmare a dispozițiilor Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) vor primi aceste indemnizații.

Reamintim că mai multe companii și-au interupt activitatea după ce unii angajați s-au infectat cu noul coronavirus.

„Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care a instituit o nouă măsură de sprijin a angajaţilor şi angajatorilor care sunt nevoiţi să întrerupă activitatea din cauza infectării cu SARS-CoV-2 a unor salariaţi. Astfel, dacă Direcţia de Sănătate Publică dispune suspendarea activităţii unei companii ca urmare a identificării de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toţi angajaţii, cu excepţia celor aflaţi în concediu medical, vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, din bugetul asigurărilor pentru şomaj", se menţionează în comunicatul MMPS.

Măsura este valabilă până la sfârşitul anului, conform Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Sprijinul financiar se va acorda pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Aceste măsuri de protecţie socială la nivelul angajatorilor, cu caracter excepţional, sunt necesare pentru a evita pierderea de locuri de muncă, creşterea ratei de excluziune socială, precum şi amplificarea decalajului socio-economic dintre persoanele a căror activitate a fost afectată direct de epidemie şi restul populaţiei", se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Despre acest lucru, Violeta Alexandru, ministrul Muncii a spus că aceasta este o soluție pentru prevenirea răspândirii virusului şi angajatorii să-şi asume, la rândul lor, responsabilitatea.

„Din punctul nostru de vedere, nu stăm nicio clipă şi luăm măsuri imediate, dar soluţia ar fi ca fiecare dintre noi să aibă grijă de sănătatea lui şi a celor din jur, ca angajatorii să-şi asume responsabilitatea.(...) Trebuie să fie conştienţi, că sunt patroni de cluburi, ca sunt directori de firme de confecţii, că sunt patroni de magazin de cartier, toţi aceşti oameni poarta responsabilitatea salariaţilor.(...) Trebuie să facă un efort să verifice constant (respectarea regulilor de igienă n.r), nu văd altă soluţie. Alternativa este să închidă şi în niciun caz Guvernul nu vrea să ajungă aici", a punctat Violeta Alexandru.