Ce solicită României un fost premier al Republicii Moldova: Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja. Unicul scenariu este unirea

Ce solicită României un fost premier al Republicii Moldova: Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja. Unicul scenariu este unirea Sursa: Razvan Alex | Dreamstime.com

Iurie Leancă, fost prim ministru al Republicii Moldova spune că singurul lucru care ar garanta securitatea țării sale ar fi unirea cu România. El susține că Republica Moldova nu are capacitatea de a se apăra în fața unei eventuale invazii a Rusiei.

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă a declarat că țara este în pericol și că armata nu ar putea ține piept rușilor în cazul unui atac.  „Așa cum a zis și doamna Sandu, Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat pe malul stâng al Nistrului. Nevoile armatei și resurse financiare mult mai multe trebuiau să fie alocate nu acum, ci ani în urmă. Astăzi avem o armată într-o stare precară, nefinanțată, cu echipamente învechite și, oricum, numeric nu putem face față în cazul în care Rusia ne invadează

Unica soluție și unica pauză a Republicii Moldova, astăzi, este Ucraina, și capacitatea ei de a rezista acestei invazii, acestor atacuri ruseși. Deci, momentul critic pentru Republica Moldova, pentru Chișinău ar înterveni în momentul în care rușii ar începe un atac în zona Odesei, nu doar prin bombardamente, cum au făcut deja, ucigând inclusiv populație civilă, dar printr-un atac terestru, din partea Nicolaevului și susținut de un atac terestru din Marea Neagră. Atunci, pentru noi se va pune problema într-o manieră exitențială“, a declarat Iurie Leancă, la News Hour with CNN.

Acțiune nu compasiune

Fostul premier crede că Rusia va sista livrarea de gaze către Republica Moldova la fel cum a făcut cu Polonia și Bulgaria, caz în care țara va avea nevoie de ajutor. El crede că Rusia este un pericol și că România și aliații trebuie să acționeze rapid.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De aceea, Bucureștiul, de pe acum, în consultare cu Washingtonul, cu Berlinul, cu alte capitale importante, trebuie să analizeze dacă își va exprima doar solidaritatea și regretul și dezolarea sau ar putea acționa astfel încât să prevină un astfel de scenariu foarte negativ. Aceste tensiuni din regiunea transnistriană, sigur că prezintă un element de îngrijorare, dar nu cred că este cea mai mare sursă de a ne face să fim prudenți.

Pe 9 mai cred că vom fi martori la o nouă tensionare, atunci când forțele pro-ruse vor încerca să provoace prin purtarea acestor însemne care au fost interzise de Parlamentul din Republica Moldova, deci astea ar trebui pe termen imediat să ne îngrijoreze“, a mai spus fostul premier.

Vrea unirea cu România

Iurie Leancă spune că o soluție cara ar garanta securitatea Republicii Moldova este unirea cu România. „Dacă rușii reușesc să ajungă la Tiraspol e sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene.

Poate unii experți ar spune că este imposibil, vreau să vă zic că am fost prim-ministru și am fost într-o situație similară, nu atât de dramatică - în 2014- atunci când Rusia a anexat Crimeea- am avut astfel de distuții cu cei de la București, cu primul ministru, cu președintele, deci, încă o dată, nu zic că este foarte simplu, dar nu este imposibil, iar dacă noi nu ne punem puțin mințile în mișcare suntem sortiți pieirii“, a mai spus Iurie Leancă.