Ce se va întâmpla cu economia mondială în 2012

Ce se va întâmpla cu economia mondială în 2012

Economia mondială va avea de suferit şi în 2012 de pe urma crizei datoriilor din Europa, dar ţările emergente şi SUA vor pune umărul la creşterea PIB-ului global.

Anul viitor are semne îngrijorătoare, se arată într-un sondaj realizat de Reuters. Multe dintre economiile dezvoltate se vor confrunta cu recesiunea, pieţele de acţiuni vor recupera doar o mică parte din pierderile uriaşe suferite în 2011, preţul petrolului va stagna iar temerile investitorilor vor persista.   

Totuşi, mulţi economişti speră că actuala criză a datoriilor suverane nu se va acutiza în 2012. Totodată, se speră că trendul de scădere a expansiunii economice în ţările emergente nu va continua. Aceste state suferă de o scădere a ritmului de creştere pe fondul înăspririi politicii monetare şi a inflaţiei.

"Este important de arătat că economia globală este încă pe creştere. Dar este o sabie cu două tăişuri. Povestea lui 2012 va fi o scădere a economiei globale în prima jumătate din cauza Europei, dar o revenire pe ultimul semestru datorită Chinei", consideră Gerard Lyons, economist şef la Standard Chartered Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiunile politice vor pune gaz pe foc

La acest mediu economic instabil vor contribui, indubitabil, şi tensiunile politice. Alegeri electorale şi schimbări de lideri sunt aşteptate în multe ţări importante, iar tensiunile din Orientul Mijlociu sunt departe de a se fi terminat.

Totuşi, speranţe există. Economia SUA a evoluat peste aşteptări în ultimul trimestru, analiştii estimând o creştere de 2,2% pentru 2012. Pentru zona euro însă, viitorul nu sună bine: creştere zero anul viitor.

Potrivit economiştilor, marele semn de întrebare este dacă companiile importante ale Europei, care dispun de sume uriaşe de bani, vor alege să inveastească în Europa sau vor vor prefera alte pieţe. În plus, liderii europeni au făcut un pas important pentru integrarea fiscală în această lună. Totuşi, analiştii avertizează că nu este suficient pentru a opri repede o criză care durează deja de trei ani. Sondajul arată temerile celor intervievaţi de Reuters că liderii europeni vor lua prea puţine măsuri în 2012 pentru a rezolva problemele structurale ale zonei euro. Citiţi şi:

  • "Taifunul" S&P. 15 state din zona euro aşteaptă în ianuarie evaluarea ratingului
  • Avertisment Fitch: Ratingurile statelor din Europa de Est puse în pericol de criza datoriilor din zona euro
  • AVERTISMENT FMI: Pregătiţi-vă pentru recesiunea din 2012!