Evenimentul Zilei > Politica > O RETRAGERE a opoziţiei din Parlament NU duce la ALEGERI ANTICIPATE. Ce prevede CONSTITUŢIA
O RETRAGERE a opoziţiei din Parlament NU duce la ALEGERI ANTICIPATE. Ce prevede CONSTITUŢIA

O RETRAGERE a opoziţiei din Parlament NU duce la ALEGERI ANTICIPATE. Ce prevede CONSTITUŢIA

O eventuală retragere din Parlament a PNL şi USL nu poate atrage după sine organizarea alegerilor anticipate.

Potrivit Constituţiei, alegerile anticipate nu pot fi organizate decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse succesiv de către Parlament, în termen de 60 de zile una de cealaltă, moment în care preşedintele României poate solicita celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

Potrivit articolului 89 din Constituţie, dizolvarea Parlamentului se poate realiza doar „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare” de către preşedintele României. Cu alte cuvinte, alegerile anticipate nu pot fi organizate nici chiar după respingerea în Parlament a două propuneri de formule guvernamentale, decât dacă şeful statului solicită explicit această procedură, după întrunirea condiţiilor constituţionale. Pentru a ase ajunge într-un astfel de context, e nevoie de un consens parlamentar, or, în cazul de faţă, este cât se poate de evident că acest consens nu există, majoritatea parlamentară fiind PSD-ALDE.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: