Un număr de o sută douăzeci de gâşte au fost furate de la o fermă din satul bavarez Schnaittenbach. Furtul s-a petrecut cu puțin timp înainte de o sărbătoare locală, dedicată Sfântului Martin. În mod tradițional, cu acest prilej se gătește și se consumă preparate din carnea acestor păsări. Drept urmare, polițiștilor nu le-a venit deloc greu să facă legătura între furt și tradiția locală.
Informațiile legate de furt au fost transmise de poliția din acest land german, după cum relatează DPA.
Potrivit sursei citate, gâştele erau ţinute într-o incintă în aer liber, amplasată la o distanță destul de mare de sediul firmei, din acest sat, aflat la est de Nürnberg. Polițiștii au stabilit că păsările nu au fost furate toate o dată, ci în mai multe reprize, în intervalul cuprins între 26 octombrie şi 2 noiembrie.
Conform estimărilor, furtul celor 120 de gâşte din Germania i-a adus proprietarului o pagubă de peste 20.000 de euro.
Despre legenda și sărbătoarea Sfântului Martin
Sărbătoarea Sfântului Martin mai este cunoscută şi sub numele de „Martinstag” și este celebrată pe 11 noiembrie. În Europa Centrală acest obicei are forme diferite, dar în principal constă într-o procesiune cu cântece despre Sf. Martin și o masă festivă, înainte de postul Crăciunului.
Legenda Sfântului Martin, care stă la baza sărbătorii locale, spune că urmărit de dușmanii săi, acesta s-a ascuns într-un hambar unde iernau gâştele. Cum păsările făceau foarte mare gălăgie, cei care-l căutau pe Sfântul Martin l-au găsit. Aceștia au fost atrași de zgomot și și-au dat seama că se întâmplă ceva în hambarul cu pricina.
Într-o altă versiune a legendei, se povestește că, într-o iarnă geroasă, Sf. Martin mergea călare și a întâlnit un cerșetor. Cum acesta suferea din cauza frigului pătrunzător, Sfântul a rupt în două mantia lui și jumătate i-a dăruit-o cerșetorului înfrigurat. Această poveste a fost imortalizată în mai multe picturi ce-i sunt dedicate.