O eclipsă de soare poate fi unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii. Eclipsele solare apar atunci când Pământul, luna și soarele sunt aliniate în același plan, iar luna trece între Pământ și soare, acoperind parțial sau complet astrul solar.
Specialiștii vorbesc desore patru tipuri de eclipse solare: totală, inelară, parțială și hibridă. hibridă. În România, în următorii 80 de ani vom avea parte de 37 eclipse parțiale, două eclipse inelare și o eclipsă totală. Primele două eclipse totale, cele mai spectaculoase, vor avea loc în anii 2026 și 2027, mai exact ăn 25 octombrie 2026 și 2 august 2028.
Deși diametrul soarelui este mult mai mare decât cel al pământului, de 1,4 milioane de kilometri, față de aproape 3.500 km, distanța dintre cele două corpuri din galaxie, produce aceste eclipse de soare. De asemenea, luna se află de 400 de ori mai aproape de Pământ decât este soarele, iar din acest motiv atunci când planurile orbitale se intersectează și distanțele se aliniază favorabil, satelitul pământului poate părea că acoperă complet discul soarelui. În ceea ce privește cât de rar este acest fenomen, în medie, o eclipsă totală de soare poate fi văzută de pe Pământ, la fiecare 18 luni.
Astrologii vorbesc despre că în timpul unei eclipse totale de soare, luna acoperă complet astrul solar iar lumina acestuia este obturată pentru câteva minute, în proiecția ei asupra planetei noastre. Umbra ia forma unui con întunecat și subțire. Este înconjurat de penumbră, o umbră mai deschisă, în formă de pâlnie, din care lumina soarelui este parțial ascunsă.
Pentru a vizualiza o eclipsă totală de soare, trebuie să fiți localizat pe calea directă a umbrei, care poate parcurge o treime din drum în jurul planetei în doar câteva ore. Când vă aflați pe acea cale directă, veți vedea discul soarelui micșorându-se într-o semilună, în timp ce umbra întunecată a lunii se repede spre voi peste peisaj.
Cea mai lungă eclipsă de spare
În scurta perioadă de întuneric total, când soarele este complet acoperit, frumoasa coroană soarelui este dezvăluită într-un spectacol ceresc de mare complexitate.
O eclipsă totală de soare durează de obicei doar câteva minute, a explicat astronomul solar Mitzi Adams de la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama. Cea mai lungă eclipsă de soare a durat aproximativ 7 minute, a spus ea într-un webchat NASA.
Eclipsele totale sunt rareori văzute deoarece există doar de-a lungul unei căi înguste de pe suprafața Pământului, spre deosebire de eclipsele parțiale, care pot fi vizualizate într-o regiune mult mai mare.
Următoarea eclipsă totală de soare - pe 4 decembrie 2021 - va fi vizibilă doar din părți din Atlanticul de Sud și Antarctica, potrivit timeanddate.com. Cu toate acestea, dacă vă aflați în alte părți din Africa de Sud sau Namibia este posibil să vedeți o eclipsă parțială.
În cazul unei eclipse parțiale, o parte a soarelui rămâne întotdeauna vizibilă în timpul eclipsei. Cât din soare rămâne la vedere depinde de circumstanțele specifice. Dacă, de exemplu, sunteți poziționat chiar în afara căii eclipsei totale, veți vedea soarele scăzând până la o semilună îngustă, apoi se îngroașă din nou pe măsură ce umbra trece.
O eclipsă inelară este mult diferită de una totală. Cerul se va întuneca, provocând un fel de „amurg fals” ciudat, din moment ce atât de mult din soare încă se arată. Eclipsa inelară este o subspecie a unei eclipse parțiale. Durata maximă pentru o eclipsă inelară este de 12 minute și 30 de secunde.
Eclipsele inelare de soare
O eclipsă de soare inelară este similară cu o eclipsă totală. Diferența este că luna este relativ prea mică pentru a acoperi complet discul soarelui. Deoarece luna înconjoară Pământul pe o orbită eliptică, distanța sa față de Pământ poate varia de la 356.400 la 406.700 km. Dar conul întunecat al umbrei lunii se poate extinde pe o lungime de cel mult 379.322 km; aceasta este mai mică decât distanța medie a lunii de Pământ.
Deci, dacă luna este la o anumită distanță mai mare decât limita umbrei, vârful umbrei nu ajunge pe Pământ. În timpul unei astfel de eclipse, antumbra, o continuare teoretică a umbrei, ajunge la pământ și oricine se află în interiorul ei poate privi în sus dincolo de ambele părți ale umbrei și poate vedea un inel sau „inel de foc” în jurul lunii.
Acestea se mai numesc eclipse inelare-totale („A-T”). Acest tip special de eclipsă apare atunci când distanța lunii este aproape de limita sa pentru ca umbra să ajungă pe Pământ. În cele mai multe cazuri, o eclipsă A-T începe ca o eclipsă inelară, deoarece vârful umbrei cade doar la scurt timp de a intra în contact cu Pământul; apoi devine total, deoarece rotunjimea planetei ajunge și interceptează vârful umbrei aproape de mijlocul căii, apoi în cele din urmă revine la inel spre sfârșitul căii.
Deoarece luna pare să treacă direct în fața soarelui, eclipsele totale, inelare și hibride sunt numite și eclipsele „centrale” pentru a le distinge de eclipsele care sunt doar parțiale.
Dintre toate eclipsele solare, aproximativ 28% sunt totale; 35% sunt parțiale; 32% inelar; și doar 5% sunt hibrizi.
Când vor avea loc următoarele eclipse
10 iunie 2021 Inelară Asia, Europe, N. America, Canada, Groenlanda și Russia 4 Decembrie 2021 Totală Antarctica, Africa de Sud, Atlanticul de Sud 30 aprilie 2022 Parțială Pacificul de Sud Est, America de Sud 25 octombrie 2022 Parțială Europa, Africa - o parte a continentului, Orientul Mijlociu, Asia 20 aprilie 2023 Totală Asia de Sud Est, Australia, Oceanului Pacific, Oceanului Indian, Antarctica.