Ce se întâmplă în agricultura românească. Cifrele care arată dezastrul

Sursa foto: Arhiva EVZ

Agricultura din România se confruntă cu una dintre cele mai mari crize din ultimele decenii. Mulți dintre fermierii mici și mijlocii se află în pragul falimentului. În fața dezastrului lăsat de seceta din acest an și a sprijinului insuficient din partea statului, producătorii se gândesc serios să lase totul și să plece peste hotare.

Pierderi masive, agricultura românească în criză

Seceta prelungită a afectat grav recoltele în județe precum Botoșani, unde aproximativ 156 de localități au rămas fără apă. Fermierii, dependenți de agricultură, și-au văzut culturile compromise.

Vali, un fermier din Botoșani, a descris pentru Adevărul situația dezastruoasă:

„La 100 de hectare de porumb nu scot nici măcar 100 de kilograme. Vă dați seama?”. Situația este similară și pentru alte culturi. De exemplu, spune el „recolta de grâu a fost de numai 600 de kilograme pe hectar, în condițiile în care ar fi trebuit să fie de cinci tone pentru a acoperi costurile”, se plânge fermierul.

Vor să se lase de agricultură

Deznădăjduiți și fără ajutor, fermierii români sunt deciși să se lase de agricultură și eventual, cei mai tineri să plece în străinătate fie ca mecanizatori agricoli, fie ca lucrători în agricultură.

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Eu sincer mai încerc doar anul viitor și atât. Am pierdut două miliarde jumătate, vechi. Dacă nu merge nici atunci, gata mă las. Nu mai pot efectiv. Încerc acum să fac amânare la ratele la combină. Nu am de unde să le plătesc.”, a mărturisit fermierul, potrivit Adevărul.

În fața acestor pierderi, mulți fermieri mici și mijlocii își pun speranțele într-un an agricol mai bun în 2025, dar, în cazul unui nou val de secetă, majoritatea vor fi forțați să vândă tot. Unii dintre ei se gândesc serios să plece de tot din țară.

Despăgubiri insuficiente, subvenții mici

Despăgubirile pentru culturile calamitate sunt insuficiente pentru a acoperi pierderile, se plâng fermierii.

Conform Ordonanței 120, fermierii din zonele calamitate primesc 1000 de lei pe hectar afectat.

Totuși, fermierii afirmă că această sumă nu acoperă nici jumătate din pagubele suferite.

Cei care cresc vaci se plâng că subvențiile sunt prea mici, în schimb pagubele provocate de secetă sunt uriașe, la fel și prețurile la combustibil. În schimb prețul pentru kilogramul de lapte, dat țăranilor este insignifiant.

„Pentru lapte îți dă numai doi lei litrul, motorina este aproape opt lei. Unde ieșim?”, se plânge un crescător de vaci din Botoșani.

În cazul culturilor de grâu, prețul mediu oferit fermierilor este de aproximativ 0,76 lei pe kilogram, în timp ce costurile de înființare a unei culturi sunt de aproximativ 3500-4000 de lei pe hectar, scrie sursa citată.