Ministerul Finanțelor nu a inclus în proiectul de rectificare bugetară creșterea salariilor profesorilor de la 1 septembrie, așa cum era prevăzut inițial.
Salariile profesorilor nu vor crește de la 1 septembrie, așa cum era prevăzut, acest lucru nefiind inclus în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor.
"Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, prevede proiectul de OUG.
Acesta este pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22:3 și va fi adoptat în ședința de Guvern de vineri.
Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grilă prevăzută de Legea 153/2017.
Creșterea este prevăzută în acest moment de lege. Aceastăa ar fi cea de-a treia creștere și ultima pentru angajații învățământ. Ea era programată 1 septembrie 2020 la salariile de bază.
"Am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului românesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo"
Ministrul Florin Cîțu a anunțat că "am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului românesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo".
După care acesta a comentat politic rectificarea: "Transportul, sănătatea, educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea în fiecare an că au tăiat sume importante de la aceste sectoare. Nu facem acest lucru. Din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante și în aceste momente prin care trece economia din România", a mai spus Cîțu.
Salariile profesorilor ar fi trebui fi majorate substanţial din septembrie. "Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie", a declarat Monica Anisie la audierea în Parlament de la începutul anului.
Care vor fi salariile de bază pentru funcțiile de conducere din învățământul universitar, de la 1 septembrie De la 1 septembrie 2020, salariile de bază pentru funcțiile de conducere din învățământul universitar, adică rector, prorector, decan, prodecan, director de departament vor fi următoarele:
Salariile pentru cadrele didactice din universităţi la 1 septembrie 2020 vor fi cele prevăzute în grilă pentru 2022. Un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună. Salariile profesorilor se majorează cu 25% de la 1 ianuarie 2020. Majorarea din septembrie încă se negociază.
Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei. Acest lucru în funcţie de vechime.
Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.
Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, care are o vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.
Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.
Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089. Acesta va fi la fel că al unui profesor debutant.
Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.
Ministrul Finanţelor a anunţat pe 18 decembrie 2019, după şedinţa de Guvern, că a inclus în bugetul pe 2020 ambele creşteri salariale pentru profesori, prevăzute de lege pentru anul viitor, atât cea de la 1 ianuarie, cât şi cea de la 1 septembrie, potrivit romaniatv.net.