Evenimentul Zilei > Politica > Ce se întâmplă cu pensiile speciale? „Ar trebuie eliminate cât mai repede”
Ce se întâmplă cu pensiile speciale? „Ar trebuie eliminate cât mai repede”

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? „Ar trebuie eliminate cât mai repede”

Dacian Cioloș, liderul PLUS, a declarat duminică seară că este nevoie de o modificare a sistemului de pensii speciale, spunând că acelea ale parlamentarilor și primarilor pot fi eliminate, în timp ce ale altor categorii pot fi impozitate.

„Sunt unele pensii speciale care trebuie eliminate clar și ar trebuie eliminate cât mai repede. Pe cele ale parlamentarilor, de exemplu, ale parlamentarilor, ale primarilor. Acelea clar ar trebui eliminate. Sunt altele pe care nu le-aș numi pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, pentru că e vorba de un serviciu în interesul statului în situații speciale și cu anumite constrângeri, unde în foarte multe țări din lume există o abordare specială a pensiilor unor oameni cărora le impui niște costrângeri pe durata serviciului, a activității în serviciul statului. Îi scoți la pensie după o presiune foarte mare. Nu cred că e cazul să spunem presiunea care o trăiesc oameni care lucrează în Armată”, a declarat Dacian Cioloș la Digi 24.

Liderul PLUS a adăugat că este nevoie de o discuție concretă privind sistemul de pensii și „nu doar să cârpim pe ici, pe colo”.

Dacian Cioloș a mai declarat că este nevoie de măsuri concrete în Parlament sau prin angajarea răspunderii de către Guvern „ca să dea un semnal clar că acolo unde nu există dubii că nu au ce căuta pensii speciale pentru anumite categorii, acele pensii speciale sunt complet eliminate.

Cioloș a mai declarat că este nevoie de o impozitare a unor pensii speciale.

„Se pot impozita. Statul poate să decidă nivelul de impozite. Trebuie bine argumentate. La noi s-au făcut foarte multe legi pe picior. Cred că în 2016 de două sau de trei ori am atacat la CCR astfel de decizii care s-au luat în Parlament, astfel de legi care au fost decise pe picior în interes electoral, fără nicio considerație față de bugetul de stat, față de cheltuielile publice. Sigur, astfel de legi care sunt făcute superficial sunt făcute pentru imaginea publică a celor care le lansează. Domnule, noi am încercat dar nu vor ăștilalți. Exact jocul pe care îl joacă PSD acum și sunt convins că și oameni care ar putea beneficia de astfel măsuri înțeleg că acesta e un joc politicianist”, a mai spus Cioloș.