Ce se întâmplă cu fesele dezgolite. Noile reguli ale Facebook

Ce se întâmplă cu fesele dezgolite. Noile reguli ale Facebook

Reţeaua de socializare online Facebook oferă publicului mai multe informaţii despre tipul de materiale care sunt interzise pe platformă, noile reguli conţinând o secţiune separată în legătură cu "organizaţii periculoase" şi detaliază tipurile de nuditate permise, informează bbc.com.

Unul dintre consilierii pe probleme de securitate ai platformei de socializare a lăudat iniţiativa companiei, dar a precizat că este "frustrant" că alte măsuri nu au fost luate. Potrivit datelor furnizate de Facebook, aproximativ 1,4 miliarde de oameni utilizează serviciile platformei de socializare cel puţin o dată pe lună.

Noul ghid privind publicarea de conţinut va înlocui vechile reguli publicate pe site-ul Facebook şi va fi trimis utilizatorilor care se plâng referitor la conţinutul publicat de alţii. Monika Bicket, oficialul Facebook responsabil de conţinut la nivel global, a declarat că rescrierea ghidului privind publicarea de conţinut a fost efectuată cu scopul de a rezolva problema confuziei şi neînţelegerilor ce au apărut în trecut în urma refuzului Facebook de a îndepărta conţinut reclamat de unii utilizatori.

Sunt interzise

Ne puteți urmări și pe Google News

"În trecut, timiteam utilizatorilor un mesaj în care spuneam că nu îndepărtăm conţinutul pentru că nu încalcă standardele noastre, iar ei ne răspundeau că nu înţeleg exact. Primeam multe astfel de reacţii", a declarat Monika Bicket pentru BBC.

"Oamenii aveau şi întrebări referitoare la ce vrem să spunem când afirmăm că nu permitem conţinutul menit să îi intimideze pe alţii (bullying, în original, în limba engleză, n.r.) sau care este mai exact politica noastră privind terorismul. De exemplu, acum o spunem clar că nu numai că nu permitem organizaţiilor teroriste şi membrilor lor să facă parte din comunitatea utilizatorilor Facebook, ci, de asemenea, nici nu permitem conţinut care laudă sau susţine grupuri teroriste, acţiunile sau pe liderii acestora, lucru care nu era detaliat înainte în ghidul de publicare a conţinutului", a mai explicat Monika Bicket.

Oficialul Facebook a subliniat însă că politicile însele privind conţinutul nu au fost modificate. Noua versiune (în limba engleză, n.r.) a regulilor privind publicarea de conţinut are aproape 2.500 de cuvinte, fiind de aproape trei ori mai lungă decât textul anterior. Secţiunea care tratează conţinutul ce poate fi catalogat drept "nuditate" este mult mai detaliată, comparativ cu textul vag despre "limitări" care fusese publicat anterior.

Noul ghid Facebook precizează că imaginile "care prezintă în prim plan fesele dezgolite" sunt interzise, ca şi "imaginile sânilor femeilor, dacă aceste imagini includ şi sfârcul".

Regulile prevăd şi că restricţiile se aplică şi în cazul conţinutului digital creat cu ajutorul programelor de calculator, cu excepţia cazurilor în care mesajele şi imaginile publicate au scop educaţional sau satiric. Totodată, descrierile de tip text ale actelor sexuale care conţin "detalii vii" sunt interzise.

Pe de altă parte, Facebook adaugă că "va permite întotdeauna publicarea de imagini cu femei care alăptează sau care arată sâni cu cicatrice post-mastectomie".

Alte secţiuni care au fost detaliate mai sunt cele referitoare la intimidare (bullying , n.r.) - imaginile modificate pentru a "înjosi" o persoană şi videoclipurile care prezintă intimidări de ordin fizic, publicate pentru a face de râs victima sunt interzise în mod expres -, discursul urii - deşi Facebook menţine neschimbată lista de subiecte interzise, adaugă că utilizatorii pot distribui exemple de "discurs al urii" al altora pentru a ridica gradul de conştientizare al acestei probleme, dar trebuie să indice clar că acesta este scopul lor.

De asemenea, secţiunea privind conţinutul referitor la activităţi infracţionale a fost detaliată, regulile precizând că utilizatorilor li se interzice publicarea de conţinut care să celebreze orice infracţiune pe care au comis-o, dar este permisă propunerea legalizării unor activităţi considerate ilegale în prezent.

Secţiunea privind conţinutul despre automutilare precizează că Facebook va îndepărta conţinutul care identifică victime şi le expune, făcându-le vulnerabile unui atac, chiar dacă acest lucru implică umor. Facebook spune în noile reguli că nu consideră "modificările aduse corpului" a fi un tip de automutilare.

Clariificarea regulilor privind conţinutul publicat pe Facebook a fost salutată de Family Online Safety Institute (Fosi), una dintre cele cinci organizaţii independente care alcătuiesc consiliul responsabil cu siguranţa Facebook. "Cred că este foarte bine că Facebook a înnoit standardele comunităţii sale, pentru a face regulile mai uşor de citit şi mai accesibile. Îmi doresc ca mai multe platforme de socializare şi aplicaţii online să facă acelaşi lucru", a declarat, pentru BBC, Stephen Balkam, preşedinte al Fosi.

Balkam s-a arătat îngrijorat de faptul că Facebook nu a făcut încă destul pentru a proteja tinerii referitor la vizualizarea de videoclipuri cu puternic impact emoţional.

Deşi noile reguli ale Facebook prevăd că utilizatorii "vor avertiza întotdeauna publicul referitor la ceea ce urmează să vadă, dacă imaginile conţin violenţă extremă", platforma nu furnizează nicio metodă prin care membrii săi să adauge un tip de copertă clipurilor video astfel încât să prevină rularea automată a acestora.

"Căutăm întotdeauna noi metode de a furniza utilizatorilor cât mai multe instrumente pe care să le folosească singuri. În acest moment nu putem furniza aceste instrumente utilizatorilor, dar încercăm întotdeauna să facem lucrurile mai bine", a declarat Monika Bicket.