Ministrul Economiei, Florin Spătaru susține că România și-a îndeplinit obiectivele asumate prin PNRR, dar că va urma o nouă criză, cea a materiilor prime. De asemenea, economia poate crește și de patru ori până în 2030, dacă banii din PNRR sunt utilizați inteligent.
Reprezentanții autorităților și ai mediului de afaceri au participat la o conferință despre oportunitățile și acțiunile Planului Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat că România și-a îndeplinit toate obiectivele din Planul Național de Redresare și Reziliență pe care și le-a asumat împreună cu Comisia Europeană. El a mai spus că economia României ar putea crește de patru ori în următorii opt ani, dacă fondurile venite prin PNRR vor fi utilizate inteligent.
„În ceea ce privește componenta de reforme, anumite jaloane vor trebui rediscutate în perioada următoare, dar aceasta va contribui alături de cea investițională la un salt important ale economiei românești care are capacitatea să crească de patru ori până în 2030, dacă vor fi respectate principiile incluse în PNRR, iar fondurile vor fi utilizate inteligent֧“,a declarat Florin Spătaru, potrivit Rador.
Va urma o nouă criză
Ministerul economiei a spus că România se va confrunta cu o criză a materiilor prime, dar că trebuie să aibă capacitatea să se adapteze la orice situație.
„Oportunitățile oferite de PNRR nu sunt doar banii, ci și principiile de reformare economică și administrativă și toate conduc către o reindustrializare a României, conform caracteristicilor economiei verzi și prin digitalizare. Această reformă europeană și națională nu ar trebui pusă sub semnul întrebării de nicio criză, nici de cea energetică, nici de COVID și nici de criza generată de războiul din Ucraina. Strategia trebuie doar adaptată constant oricărei crize.
Probabil că vom mai avea încă una, această criză a materiilor prime. Atât timp cât vom avea o strategie adaptată realității economiei românești, toate aceste crize pe care le parcurgem ar trebui să nu reprezinte o piedică în îndeplinirea obiectivelor finale“, a mai spus ministrul Economiei.
Digitalizarea o prioritate
Reprezentații Guvernului spun că datele strânse prin intermediul aplicației ghiseul.ro arată că românii sunt pregătiți și vor rapid digitalizarea, proces esențial, pentru reforme economice și administrative. Oamenii vor să aibă acces rapid la instituții, să scape de dosarul cu șină și de statul la coadă.
„Am ajuns de la 350 de mii de utilizatori în decembrie 2019, la aproape 1,4 milioane de utilizatori astăzi. O mare parte din fondurile PNRR vin în întâmpinarea acestei așteptări a populației și a companiilor. Astfel, resursa financiară este direcționată atât către simplificarea interacțiunii dintre cetățeni și administrație, dar și către accesul la date, între instituții“, a declarat vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.