Prim-ministrul Orban a declarat că specialiștii au estimat că primul val al epidemiei de coronavirus se va încheia undeva în jurul datel de 1 iulie, iar cel de-al doilea ar putea izbucni după octombrie. În acest interval, a afirmat el, ar putea fi organizate alegerile locale.

„Dacă primul val se va stinge, să spun, spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi sunt că un al doilea val ar fi posibil după luna octombrie, cred că am putea organiza alegerile locale în luna septembrie. Părerea mea e că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine, evident, să fie, într-adevăr, posibile, din punctul de vedere al contextului epidemiologic”, a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit spuselor sale, alegerile parlamentare ar trebui să se desfășoare la începutul lunii decembrie, însă acest lucru va depinde tot de evoluția epidemiei.

„Vom vedea ce se va întâmpla. În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate în data de 6 decembrie, ca să fie exact. Ca asta e data posibilă. În cazul în care va veni al doilea val în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiţi şi eu cred că dacă luăm măsuri corecte, aşa cum am luat şi în faţa primului val, răspândirea virusului nu va fi atât de mare şi dacă şi adăugăm câteva modalităţi de vot, votul prin corespondenţă inclusiv în ţară, sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezenţă la vot semnificativă”, a adăugat prim-ministrul.

Majoritatea parlamentară își vede propriul interes

Pe de altă parte, majoritatea parlamentară formată din PSD, ALDE, Pro România și UDMR, pare să încurce socotelile premierului, suflând Guvernului prerogativa de a organiza alegerile.

Parlamentarii au adoptat, joi, inițiativa legislativă depusă de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Victor Ponta (Pro România și Kelemen Hunor (UDMR) care transferă Parlamentului atribuția privind stabilirea datei alegerilor locale.

Inițiativa celor patru a fost votată de 204 parlamentari, inclusiv de la PMP, partener al liberalilor la guvernare, care le-a reproșat că s-au preocupat prea multă vreme de organizarea anticipatelor.

Noua lege modifică prevederile ordonanței de urgenţă privind prelungirea mandatelor aleșilor locale și promovarea unor măsuri pentru organizarea alegerilor locale, adoptată de Guvern la începutul lunii aprilie.

Or, dacă va intra în vigoare, PSD și aliații săi vor fixa data alegerilor locale în funcție de propriile interese, în așa fel încât să-și maximizeze rezultatele. Este și motivul pentru care PNL a atacat-o la Curtea Constituțională, care a fixat data de 27 mai ca termen pentru dezbateri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE