Ce se ascunde în spatele demiterii directorului de la spitalul Floreasca. Prof. dr. Ioan Lascăr: „Secția de arși funcționează!” Surse medicale: „Ministrul a vrut să intre în istoria medicinei” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”
- Gabriela Dinescu
- 22 aprilie 2016, 06:00
„Executarea” managerului Nicuşor Louchi a fost programată, spun medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Ei cred că singurul motiv al numirii directorului medical Sorin Constantin Păun este „presiunea” soţiei acestuia, Loreta Diana Păun, consilier de stat la Preşedinţie!
Vizita „inopinată” a ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, la Spitalul Floreasca, în dimineaţa zilei de ieri, nu a fost întâmplătoare, susţin medicii, care se feresc să comenteze public destituirea managerului Nicuşor Louchi şi numirea directorului medical Sorin Constantin Păun. Cadariu a descins la Spitalul de Urgenţă devreme, la ora 9:00, şi a vizitat unitatea de arşi a instituţiei. Ministrul a constatat că secţia nu ar fi „complet funcţională”, motiv suficient pentru a-l demite pe loc pe managerul Spitalului Floreasca, Nicuşor Louchi, şi de a-l numi în locul său pe directorul medical Sorin Constantin Păun. Vizita ministrului Sănătăţii a survenit a doua zi după ce unitatea medicală a comunicat public faptul că secţia de arşi a devenit operaţională. Anunţul a fost făcut la un an de la inaugurare (aprilie 2015). Cadariu a constatat însă că o componentă importantă a unităţii - camera pentru oxigenoterapie hiperbară - nu funcţionează.
„Secţia de arşi este în stand by”
În încercarea de a afla dedesubturile acestui demers, EVZ l-a contactat pe prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie, care, deşi nu a fost prezent la spital la ora la care ministrul a venit în control, are multe explicaţii de oferit: „Secţia de arşi funcţionează, de 16 ani mă chinui să o construiesc. Dacă ea nu funcţionează zilnic, pentru că nu avem pacienţi, asta nu înseamnă că nu este operaţională. Nu pot să caut pacienţi cu lumânarea ca să arăt că funcţionează”.
FOTO: Sorin Constrantin Păun, noul manager al Spitalului Floreasca
Dr. Ioan Lascăr mai spune că sunt deja acoperite cele trei ture de serviciu de prima echipă de cadre medicale care a fost instruită în Franţa, patru medici şi patru asistente. Alte 12 persoane sunt plecate la Paris, Bordeaux şi Lille. Mai mult, secţia are şase paturi în loc de cinci, cîte au fost prevăzute iniţial. Medicul precizează că secţia este folosită doar pentru bolnavii arşi grav, fiind estimate, la nivel naţional, aproximativ 200 de cazuri pe an. „La începutul lui 2015 era gata, dar la sfârşitul anului tot nu avea angajaţi. Au fost patru runde de angajări fără succes. A trebuit să trecem prin accidentul Colectiv ca să se înţeleagă importanţa acestei secţii. În secţiile de mari arşi sunt trataţi 4-6 pacienţi. Ce faci când vin câteva zeci? Este problema pe care şi-o pune orice sistem sanitar din lume. Francezii au spus că nu au pomenit o aşa dramă. Erau pacienţi care nu puteau fi transportaţi din salon în blocul operator, cu atât mai puţin cu avionul în străinătate”, a comentat profesorul Lascăr. În plus, medicul afirmă că „internarea în această secţie se face după criterii bine stabilite, care sunt strict respectate de personal”. Întrebat dacă numirea doctorului Sorin Păun are vreo legătură cu poziţia de consilier de stat a soţiei sale, profesorul a răspuns că nu ştia acest lucru.
FOTO: Nicușor Louchi, managerul demis
„Sunt la fel de surpins ca şi voi de numirea mea”
Noul manager al Spitalului Floreasca, dr. Sorin Păun, ne-a declarat: „Sunt la fel de surpins ca şi voi de numirea mea!” El nu a vrut să comenteze mai mult, spunând că se grăbeşte să meargă la un pacient intubat şi ne-a îndrumat către purtătorul de cuvânt al spitalului, Bogdan Opriţa. Nici aici nu am avut mai mult succes. „Spitalul nu comentează acest lucru. Atât managerul spitalului, cât şi directorul medical erau numiţi interimar, iar ministrul va trebui să numească alt interimar până se va organiza concursul pentru numirea pe funcţie”, ne-a declarat Opriţa.
La rândul lor, cadrele medicale de la Floreasca nu vor să se implice public în chestiunea demiterii managerului. Doctorul Dan Şerban a spus doar că „Louchi a fost un manager foarte bun, iar doctorul Păun este un om foarte civilizat şi bun profesionist. Eu ştiu că a făcut şi Facultatea de Drept, ceea ce este un atu”. Sub protecţia anonimatului, cadrele medicale au devenit mai curajoase în afirmaţii: „S-a dorit o demitere spectaculoasă, care să-l introducă în istoria medicinei pe ministrul Patriciu Achimaş Cadariu. Deşi nu a făcut nimic de când a venit…”. Alţii, bineînţeles, fără să-şi decline identitatea, văd scenarii mai îndrăzneţe: „Ambiţia soţiei doctorului Păun a decis numirea acestuia în funcţia de manager. Este mai bine să fii director general decât adjunct”.
Cine este Loreta Păun
Dr. Diana Loreta Păun (foto), soţia actualului manager de la Spitalul Floreasca, a fost numită consilier de stat pe 1 iunie 2015 şi figurează pe lista consilierilor preşedintelui Klaus Iohannis. Ea are 48 de ani, este absolventă a Facultăţii de Medicină şi doctor în Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Este medic primar endocrinolog și conferențiar universitar. A lucrat în cadrul Institutului Național de Endocrinologie “C.I.Parhon” ca medic, cercetător, cadru didactic, iar în perioada 2006-2015 ca manager. Deține un atestat de studii complementare în Managementul Serviciilor de Sănătate și a absolvit programul de master „Management al Sănătăţii Publice şi al Serviciilor de Sănătate”. De asemenea, a urmat mai multe programe de perfecționare în management, de auditor în domeniul calității, de formator și expert în achiziții publice.
FOTO:Diana Loreta Păun
Scandalul a izbucnit în urma tragediei de la Colectiv
Incendiul de la Clubul Colectiv a dovedit neputinţa sistemului medical românesc de a trata oameni arşi într- o mare colectivitate. Atunci s-a văzut că, deşi a fost inaugurată cu surle şi trâmbiţe, unitatea pentru arşi de la Floreasca nu era complet funcţională. „Aveam 40 de paturi, acum avem în plus şase, aveam două săli de operaţie în departament şi una la cronici, acum avem aici una pentru pacientul cu arsură gravă. Avem 3.500 de internări pe an. Această unitate este destinată în exclusivitate arşilor grav, cu peste 50% din suprafaţa corpului cu arsură profundă, estimăm că vor fi probabil câteva zeci pe an”, brava, la inaugurare, cu şase luni înainte de tragedie, profesorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie. Pentru amenajarea Unităţii de Arşi de la Floreasca, Ministerul Sănătăţii a alocat, în perioada 2007-2014, peste patru milioane de euro. Alţi 89.000 de euro au fost primiţi din sponsorizări.
FOTO: Remember din noaptea tragediei de la Colectiv FOTO: LIBERTATEA
Raportul Curţii de Conturi
Unitatea pentru Arşi de la Spitalul Floreasca se regăseşte şi în raportul Corpului de Control al Guvernului privind incendiul din Colectiv, unde se menţionează că, deşi la data de 30 octombrie 2015 era complet „dotată şi funcţională”, nu a fost folosită. Acelaşi raport mai arată, invocând datele furnizate de Spitalul Floreasca, că unitatea a fost finalizată în aprilie 2015 şi, deşi au fost organizate patru sesiuni de concurs, nu fuseseră ocupate toate cele 30 de posturi pentru personalul mediu şi auxiliar, care, oricum, ar fi necesitat stagii de instruire de 3-4 luni în serviciul de terapie intensivă. Acelaşi raport consemnează că au fost efectuate concomitent 78 de operaţii în blocul operator din unitatea pentru îngrijirea arşilor grav, din care 67 pentru victime din Colectiv. „Unitatea nu a fost şi nu este folosită, deşi este cea mai modernă şi poate asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienţii cu arsuri grave”, se spune în raportul Corpului de Control al Guvernului, finalizat la jumătatea lunii martie. În urma incendiului din clubul Colectiv şiau pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.