Ce şanse mai ai la un credit de nevoi personale fără garanţii

Ce şanse mai ai la un credit de nevoi personale fără garanţii

Cererea pentru împrumuturile de nevoi personale creşte. Însă, dacă nu sunt garantate, băncile ezită să le acorde: cea mai mare parte a creditelor neperformante provine din acest sector.

Majoritatea creditelor de nevoi personale oferite în prezent de bănci sunt garantate cu ipotecă, servind la refinanţarea unor împrumuturi vechi. Cel mai important eveniment de pe piaţa bancară de anul trecut, apariţia Ordonanţei 50 şi a legii prin care aceasta a fost adoptată, şi-a făcut simţit efectul la finele anului trecut şi începutul acestui an, animând piaţa creditelor de nevoi personale. Astfel, scăderea costurilor pe care debitorii trebuiau să le suporte pentru refinanţarea creditelor a determinat tot mai mulţi clienţi să caute condiţii mai bune pentru împrumuturile în derulare.

La rândul lor, băncile sunt dispuse să refinanţeze, în special prin credite susţinute de ipotecă.

"Estimăm că cererea pentru credite de nevoi personale cu ipotecă va înregistra o creştere în anul 2011, mai ales datorită refinanţărilor", spun oficialii OTP Bank România.

"Pentru 2011, preconizăm o creştere a economiei, fapt care credem că va determina o relansare a creditului de nevoi personale. O importanţă deosebită o vor avea creditele de refinanţare", spun, la rândul lor, reprezentanţii Băncii Comerciale Române.

Cifrele arată că, faţă de anul trecut, românii simt că puterea de a susţine un credit a crescut, iar pofta de consum şi investiţii a sporit în linie cu optimismul.

În primele patru luni ale anului, cererea de credite negarantate a fost de până la trei ori mai mare la Bancpost faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia este similară la Raiffeisen.

Greu de luat bani, dacă nu ai garanţii

Perspectivele creditelor de nevoi personale negarantate sunt ceva mai proaste, deşi cererea pentru acestea e în creştere. "De la începutul acestui an, am înregistrat o creştere semnificativă a cererii de credite de nevoi personale fără ipotecă, în comparaţie cu anul trecut", spun oficialii Raiffeisen.

Când nu ai garanţii, băncile devin mai sceptice, luând în calcul că, în criză, cel mai mare volum de credite neperformante a fost înregistrat la creditele fără garanţii.

"Din cauza unor factori precum contextul economic dificil, dar şi din cauza proporţiei ridicate pe care obligaţiile financiare le ocupă în veniturile multor oameni, luând în calcul şi faptul că veniturile anumitor categorii de salariaţi au scăzut, este dificil ca piaţa creditelor de nevoi personale negarantate să înregistreze o creştere semnificativă", spun reprezentanţii Bancpost. Ei aşteaptă totuşi o uşoară creştere a acestor credite.

Teamă de restanţe

Potrivit unui raport publicat recent de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers, creditele nepeformante reprezentau circa 10% din totalul creditelor, în 2010, în creştere cu 67% faţă de anul 2009.

România a fost anul trecut, alături de Ungaria, ţara cu cea mai rapidă evoluţie a restanţelor din întreaga regiune. Unele dintre băncile care s-au concentrat pe vânzarea creditelor de nevoi personale negarantate înainte de criză au 15-20% de credite neperformante în bilanţ.

COMPARAŢIE

Top 5 credite de nevoi personale fără garanţii*

* Calculele se referă la un credit de 10.000 de euro pe cinci ani Sursa: Conso.ro

Ne puteți urmări și pe Google News