Ce şanse dau PDL-iştii tripletei Macovei-Preda-Voinescu

Elena Udrea: Vom vedea. Îi urez succes lui Cristian Preda dacă va candida. Raluca Turcan: Ei au anvergură în exterior şi trebuie transformată în anvergură în interiorul partidului. Vasile Gherasim: Cred că e un preambul la o atitudine mai radicală. Cristian Boureanu: Şi Lenin, şi Stalin îşi spuneau reformişti.

Chiar şi cu o derogare de vechime şi cu Cristian Preda pregătit să intre în cursa pentru şefia PDL , cota "reformiştilor" în partid nu este foarte mare, democrat-liberalii susţinând că şansele le-ar creşte dacă s-ar regăsi într-o echipă de PDL-işti cu greutate.

"Vom vedea dacă au posibilitatea să-şi voteze moţiunea", a comentat şefa PDL Bucureşti Elena Udrea, întrebată dacă grupul "reformiştilor" are anvergura de a impune o moţiune câştigătoare la Congres. Cât priveşte o eventuală candidatură a lui Cristian Preda, ea s-a mulţumit doar să-i ureze succes europarlamentarului dacă va lua decizia să se înscrie în cursa internă.

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan apreciază şi ea că cei trei trebuie să-şi convingă colegii că oferta lor poate relansa partidul. "Cu anvergura nu te naşti, ea se câştigă. Ei au anvergură în exterior şi trebuie transformată în anvergură în interiorul partidului", a susţinut Turcan. Şansele ar fi, a adăugat ea, "ca orice şansă a unor oameni care intră în competiţia internă".

"Indiferent de linia de la centru, viitorul partidului e tranşat de talpa PDL. De aceea şi ei trebuie să se ducă şi să-i convingă pe membri de necesitatea propunerilor lor", a precizat Turcan.

Sulfina Barbu: Impunerea unei moţiuni depinde de ei şi de câte organizaţii vor convinge "Competiţia e deschisă, dar foarte important este programul pe care îl propun şi capacitatea de a convinge membrii că acel program duce partidul înainte", este de părere şi şefa organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu. În opinia sa, impunerea de către reformişti a unei moţiuni "depinde de ei, de echipa de susţinători pe care o vor avea şi de câte organizaţii vor convinge". "Cred că au şanse", a apreciat Sulfina Barbu.

"Eu aş merge pe şanse 50-50 la sută. Mare parte dintre ideile lor sunt bune, dar pe fondul consacrării în partid a unor lideri, prin activism şi nu numai, n-ar avea şanse. Cred că este un preambul la o atitudine mai radicală", a comentat deputatul PDL Vasile Gherasim depunerea unei eventuale moţiuni a reformiştilor, sugerând că nu e exclusă formalizarea unei despărţiri a acestora de democrat-liberali.

Criteriile de integritate, considerate "populiste"

Înainte să le spună dacă îi vor, PDL-iştii au început cu ce nu vor de la "reformişti" : criteriile de integritate.

De la Gheorghe Ştefan "Pinalti" până la Cristian Boureanu, prevederile privind suspendarea din partid a unui PDL-ist care este trimis în judecată sunt considerate exagerate. În ultimele şedinţe ale conducerii democrat-liberalilor, majoritatea liderilor s-au opus modificării în acest sens a statutului, mai ales că aceasta ar lovi în aproape un sfert din primarii PDL, "motoarele" partidului la alegeri.

Totul a culminat luni când Cristian Boureanu şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al opozanţilor acuzându-i pe reformişti de ipocrizie. El le-a reproşat că au tot felul de pretenţii când vine vorba de alţii, urmărindu-şi doar interesul şi construindu-şi cariera pe excepţii de la regulile partidului şi fără să țină cont de interesele acestuia.

"Ei îşi arogă meritele de grupare a intelectualilor reformişti. Nu comentez termenul de intelectual. Eu cred că sunt mulţi care au citit cărţi în conducerea partidului, dar haideţi să vedem despre ce reformă vorbim, că şi Lenin tot reformist îşi spunea şi Stalin la fel", a declarat astăzi Boureanu.

El a calificat propunerile avansate de Macovei, Preda şi Voinescu drept "populiste şi superficiale". "Practic încurajează arbitrariul, se pune prezumţia de nevinovăţie pe un loc inexistent şi face confuzii grave între rolul procurorului, care este de a acuza, şi rolul judecătorului, care este de a judeca şi a desemna cine sunt vinovaţii şi cine nu", a mai spus Boureanu.

Şi Elena Udrea apreciază că regulile pe care PDL vrea să le introducă la propunerea Monicăi Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu pot exceda legilor în vigoare şi riscă să distrugă carierele politice ale unor membri de partid.

"Prin lege, un cetăţean este prezumat a fi nevinovat până la momentul în care se pronunţă o decizie definitivă şi irevocabilă împotriva lui. Noi, prin aceste criterii de integritate, suspendăm din partid pe cel care are un dosar trimis în instanţă prin rechizitoriu formulat de procuror. Deci e mai mult decât presupune legea, pentru că asta înseamnă că acelui membru de partid poţi să-i întrerupi sau să-i afectezi cariera politică", a spus Udrea.