Evenimentul Zilei > Politica > Ce salariu are președintele? Suma colosală cu care Iohannis pleacă acasă lunar
Ce salariu are președintele? Suma colosală cu care Iohannis pleacă acasă lunar

Ce salariu are președintele? Suma colosală cu care Iohannis pleacă acasă lunar

Salariul președintelui României, Klaus Iohannis, a înregistrat o majorare de aproximativ 10%, în 2019.

Salariul președintelui României a crescut de la începutul anului 2019, la fel și salariile tuturor demnitarilor statului, scrie Cancan.

Salariul președintelui României și ale tuturor demnitarilor au crescut în acest an, odată cu majorarea salariului minim pe economie, la 1 ianuarie 2019.

Veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, în luna ianuarie, a crescut la 2.080 de lei. Astfel, de la începutul anului, salariul președintelui Klaus Iohannis a ajuns la 24.960 de lei  – echivalentul sumei de aproximativ 5.000 de euro, cu 2.160 de lei mai mult faţă de anul 2018.

Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. […] Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi succesive. (Articolul 81 – Constituţia României)

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă. (Articolul 83 – Constituţia României)