Halimei Cisse s-a trezit, dintr-o dată, mama a cinci fete și a altor patru băieței. Naşterea nonupleţilor s-a produs pe 4 mai, într-o clinică din Maroc. Iată care e starea lor după o lună.
Știrea despre naștere celor 9 bebeluși a făcut înconjurul lumii. Este un eveniment extrem de rar la nivel mondial. De foarte multe ori, în astfel de sarcini multiple, din cauza complicaţiilor medicale care survin, unii dintre fetuşi nu supravieţuiesc nașterii.
În acest caz nu s-a întâmplat acest lucru. Toți bebelușii trăiesc. Doar mama a trecut printr-o criză majoră, fiind la un pas de moarte. Spre bucuria tuturor, tânăra mămică a fost salvată de medicii din clinica din Maroc, unde fusese adusă pentru operația de cezariană.
A născut într-o clinică din Maroc 9 copii în loc de 7
Tânăra mamă a adus pe lume 9 copii, fără să aibă cea mai mică idee despre acest lucru înainte. A aflat fost după ce s-a trezit din anestezie. Femeia din Mali a născut nouă bebeluşi, cu toate că medicii o anunţaseră că va avea doar şapte copii.
Halimei Cisse , din Mali, are 25 de ani. Până la această sarcină multiplă, a mai avut una din care a rezultat fetița ei, în vârstă de aproape 3 ani. Cea de-a doua sa sarcină a atras atenţia autorităţilor din Mali abia pe finalul perioadei, după ce medicii au anunţat, în martie, că Halima va naște 7 copii. Astfel, femeia a fost transportată cu avionul în Maroc, într-o clinică unde putea naște în siguranță.
Care e starea copiilor după o lună
Cei nouă bebeluși trăiesc toți. Respiră acum singuri, fără aparatură, dar vor rămâne sub observație încă două luni.
Cadrele medicale din clinica marocană au declarat presei că greutatea copiilor a crescut „semnificativ” în această lună. Abdelkoddous Hafsi, purtător de cuvânt al clinicii Ain Borja din orașul Casablanca, a spus că micuții au „trecut de stadiul de suferință respiratorie”. Problemele mai sunt legate de alimentație.
Bebelușii sunt alimentați prin tuburi, dar greutatea lor a crescut „semnificativ”, între 800 de grame și 1,4 kilograme.
Mama, Halima Cisse, în vârstă de 25 de ani, din Timbuktu, în nordul Mali, stă tot timpul lângă cele cinci fete și patru băieți, după ce s-a refăcut.
Doi dintre băieți, Mohamed și Bah, poartă numele președintelui Mali și al regelui Marocului, ca recunoștință pentru ajutorul pe care autoritățile celor două țări l-au acordat pentru aducerea pe lume în siguranță a copiilor. Numele celor cinci fete sunt Hawa, Adama, Fatouma, Oumou și Kadidia. Ceilalți doi băieți se numesc Elhadji și Oumar.
Mama a fost la un pas de moarte
Inițial, după o examinare cu ultrasunete într-un spital din Mali, medicii au crezut că tânăra Halima purta în pântece septupleți. Au realizat că, având la îndemână o aparatură nu foarte performantă nașterea va fi un risc și pentru copii și pentru mamă. S-a apelat la Guvernul din Mali. Astfel, în 30 martie, femeia a fost transportată la clinica din Maroc
O echipă medicală formată din 10 medici asistați de 25 de paramedici a fost mobilizată pentru această naștere multiplă, prin cezariană, pe data de 4 mai. Nici aici nu s-a văzut la ecografie că ar fi 9 fetuși.
Medicii au spus că, după scoaterea copiilor, s-au confruntat cu starea proastă a lăuzei. Greutatea placentei și lichidul amiotic au cântărit 40 de kg, iar în timpul operației de cezariană s-a declanșat o hemoragie a arterei uterine. Femeia a pierdut mult sânge. Au fost reușit să o stabilizeze într-un final, dar a fost la un pas de moarte.
Medicul care a făcut feritilizarea in vitro în cazul nașterii a 8 bebeluși a fost pedepsit
Cei 9 nou-născuți ai lui Halima Cisse sunt al treilea caz de sarcină multiplă peste septupleți înregistrat vreodată, deoarece fenomenul este extrem de rar. Mamele anterioare ei sunt din Australia și Malaezia și și-au pierdut din păcate bebelușii la scurt timp după ce au născut.
Recordul mondial, verificat pentru cele mai multe nașteri vii, este de opt. Americana Nadya Suleman, poreclită Octomum, a născut cei opt bebeluși în 2009, când avea 33 de ani. Mai avea șase copii prin fertilizare in vitro, iar la ultima procedură medicul ei i-a implantat 12 embrioni deodată. Din acestă cauză, după naștere, povestea mamei Octomum a fost dezbătută intens, iar în mediul academic s-au cerut reglementări în privința FIV. Medicul care i-a efectuat procedura a fost pedepsit prin retragerea licenței medicale.