Fosta cabana de vânătoare „Paltinu” a lui Nicolae Ceaușescu se ridică semeață în stațiunea Bâlea Lac. Părea să își fi pierdut din gloria de altădată, însă acum are șansa să renască, ba chiar să ajungă o locație exclusivistă. Americanii au pus ochii pe ea și s-au apucat de treabă, transformând-o în platou de filmare.
Echipa de filmare a producției „Legenda lui Ochi” au decis să folosească fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu pentru anumite secvențe ale noii pelicule. Proiectul include nume grele din industria cinefilă, avându-i în distribuție pe Willem Dafoe şi Emily Watson.
La jumătatea lunii noiembrie a acestui an, americanii au sosit deja la Bâlea Lac, la cabana „Paltinu” și au început să filmeze secvențe din film. Conform declarațiilor acestora, locația i-a impresionat mai ales în privința priveliștii superbe pe care o oferă, însă și pentru costrucție. Decizia de a transforma cabana în platou de filmare a încântat reprezentanții Consiliului Județean Sibiu. Cabana a fost închiriată complet de către echipa de producție și servește ca platou de filmare.
„Suntem încântați și onorați că frumusețea Munților Făgăraș, în special frumusețea zonei Bâlea Lac, va fi admirată în curând de cinefili din toată lumea, iar o parte din ei, cu siguranță, vor dori să vină la fața locului”, au transmis, luni, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.
Marius Constantin Olaru, managerul Bâlea Turism, care administrează cabana, a făcut o postare pe pagina personală de Facebook în care ne prezintă peisajele din zona cabanei de vânătoare, precizând faptul că actorii folosesc într-o scenă „oile noastre”.
„Echipa mixtă româno-americană, la turnarea unor scene din filmul «Legenda lui Ochi», cu Willem Dafoe și alți actori americani. Scena în care sunt folosite oile noastre, autohtone”, a spus, pe Facebook, Marius Constantin Olaru.
Producția care este filmată la fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu prezintă povestea lui Zengel, o tânără care pleacă de acasă și învață să comunice cu o specie de animale denumite Ochi.
Unul dintre actorii care vor apărea în film este celebrul Willem Dafoe. Americanul deține patru nominalizări la Premiul Oscar şi trei la Globul de Aur. El nu este pentru prima dată când vine în România. În anul 2015, Willem Dafoe a stat mai multe săptămâni la Constanța, unde a filmat pentru pelicula SF „What happend to Monday”.
Povestea cabanei „Paltinu” și ultima vizită a lui Nicolae Ceaușescu la Bâlea Lac
Locația a fost aleasă de către Nicolae Ceaușescu, care și-a dorit o cabană la Bâlea Lac pentru a putea merge la vânătoarea de capre negre. Locul este unul liniștit și special, așa cum sunt mai toate locațiile în care liderul partidului comunist mergea să se relaxeze. Construcția cabanei „Paltinu” s-a făcut cu doi înainte ca Transfăgărășanul să fie inaugurat.
Nicolae Ceaușescu era un împătimit al construcțiilor fastuoase și mereu prefera să aibă propria locație atunci când mergea la vânătoare. „Cabana Paltinu” a fost construită în anul 1972, însă a avut parte de unele modificări în anii următori. Fosta cabană de vânătoare a liderului comunist a avut parte și de un incident în anul 1974, la doar doi ani de la construire. După o furtună puternică, acoperișul construcției a ajuns în lacul Bâlea. Pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc, s-a decis ca acoperișul să fie ancorat de corpul cabanei.
Liderul partidului comunist a fost pentru ultima dată la cabana „Paltinu” chiar în toamna lui 1989, când a mers la ultima sa vânătoare de capre negre de pe Transfăgărășan. După revoluția din decembrie 1989, vila a trecut la fostul Oficiu Județean de Turism iar din anul 1991 în proprietatea Bâlea Turism – Sibiu.