Situațiile de la bloc pot deveni explozive atunci când vecinii nu respectă cele mai elementare reguli de conviețuire. Boxele de pe scările imobilelor au fost întotdeauna motiv de gâlceavă. Dar unii vecini merg și mai departe și își depozitează pe scară, la ghenă sau chiar în fața propriilor apartamente diverse lucruri de care nu mai au nevoie. Acestea se degradează în timp și se umplu de gândaci, rozătoare ori chiar bacterii.
Este unul dintre scenariile cele mai rele pentru cei care stau la bloc.
Un vecin depozitează, spre exemplu, pe scara blocului diverse obiecte în urma reparațiilor din aparatment: dulap, șifonier, saltea, pat, aspiratoare, placi de rigips și diverse gunoaie care umplu holul blocului la etajul respectiv. Ce e de făcut?
Cum să procedezi
În primul rând, o plângere la asociația de proprietari. Doar că aceasta nu poate sancționa pecuniar un proprietar pentru prejudicii provocate altor proprietari.
Soluția cea mai la îndemână este sesizarea DSP, IGSU si a compartimentului de relații cu asociațiile de proprietari din cadrul primăriei. O altă metodă ar fi să chemi Poliția Locală.
Conform articolului 14-L230/2007, proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu.
Un astfel de caz, în care vecinul își depozitează vechiturile pe hol, poate fi foarte periculos, întrucât ocupă căile de acces, evacuare şi intervenţie.
Ce spune legea
Legea spune că, la bloc, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită.
„În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice amenajarea boxelor ori locurilor de lucru, depozitarea materialelor, mobilierului sau obiectelor, ..., care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie.”
Amenzi mari
La bloc, proprietarii au obligația de a asigurara evacuare în caz de incendiu.
Conform legii, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită, conform prevederilor art.110 alin. (1), Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin O.M.A.I. nr. 163/2007. Prin urmare, nu se permite depozitarea pe căile de evacuare a obiectelor care diminuează gabaritul acestor sau care pot afecta evacuarea (de exemplu: biciclete, cărucioare, mobilă, frigidere, ghivece de flori etc.).
Orice încălcare a acestor norme duce la amenzi care pot varia între 500 de lei și 3.000 de lei.