Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” şi Ambasada Statelor Unite ale Americii în România au organizat, marți, o dezbatere în cadrul proiectului „Nu droguri, Nu trafic uman”. A partiicpat consilierul politic Matthew Jones, din partea Ambasadei SUA.
Matthew Jones a subliniat importanţa combaterii fenomenului traficului de persoane și a lansat şi o serie de recomandări cu privire la măsurile care ar trebui luate de autorităţile naţionale.
”România se confruntă în continuare cu unele provocări. De exemplu, ONG-urile raportează faptul că un mare număr de poliţişti şi judecători din toată ţara continuă să manifeste o lipsă de pregătire şi de sensibilitate faţă de cazurile de exploatare sexuală şi alte chestiuni legate de traficul de persoane. Deseori, judecătorii nu fac diferenţa între cazurile de prostituţie şi cele de trafic de persoane, victimele ajungând să fie trase la răspundere. Observatorii critică în mod frecvent poliţia pentru incapacitatea de a conştientiza potenţialul de exploatare prin prostituţie. Mai mult, în timp ce se bazează deseori pe ONG-uri pentru a oferi asistenţă victimelor, Guvernul nu poate oferi suport financiar direct acestor organizaţii, din cauza prevederilor legale. Anul trecut, o iniţiativă de schimbare a legii, în scopul de a permite finanţarea publică a ONG-urilor, a fost blocată. De asemenea, în ciuda faptului că legea dă dreptul tuturor victimelor să beneficieze de îngrijire medicală şi psihologică, observatorii atrag atenţia că accesul la acest tip de îngrijiri este greoi”, a punctat consilierul de la ambasada Americii. El a amintit că în trecut, Ministerul Justiţiei a făcut publice online numele martorilor din procese, inclusiv copii, punând victimele în pericol. Sau că deşi o lege specifică dă dreptul victimelor la compensaţii din partea traficanţilor, în general ele nu îşi permit taxele necesare pentru deschiderea unui proces civil.
Ţinând cont de toate acestea şi în spirit de cooperare, Ambasada SUA, prin vocea consilierului politic Matthew Jones, face unele recomandări:
1. Oferiţi mai multe servicii de asistenţă pentru victime, inclusiv prin alocarea de bani publici pentru ONG-urile care oferi asemenea servicii;
2. Continuaţi să investigaţi, să cercetaţi penal şi să condamnaţi traficanţii, inclusiv oficialii complici, şi căutaţi să obţineţi sentinţe care sunt suficient de stricte și proporționale cu gravitatea infracţiunii;
3. Creşteţi semnificativ programele de pregătire pentru poliţişti, judecători, procurori şi alţi oficiali relevanţi, în domeniul contactului cu victimele traficului de persoane;
4. Creşteţi eforturile de identificare a potenţialelor victime în rândul populaţiei vulnerabile, cum sunt imigranţii fără documente, muncitorii străini, romii şi copiii implicaţi în cerşit. Pregătiţi inclusiv inspectorii din domeniul muncii.
5. Îmbunătăţiţi accesul victimelor la asistenţă medicală şi îmbunătăţiţi calitatea consilierii psihologice.
6. Exceptaţi toate victimele traficului uman de la obligaţia de a depune mărturie publică în instanţă şi de la publicarea online a numelor, pentru a încuraja colaborarea victimelor cu procurorii şi pentru a le proteja de eventuale răzbunări şi de stigmatul social;
7. Revizuiţi mecanismul de oferire a compensaţiilor şi informaţi victimele de dreptul lor de a solicita compensaţiile, micşoraţi taxele de judecată pentru victime şi asiguranţi-vă că acestea chiar primesc respectivele compensaţii.”