Ce pune la bătaie Macron în operațiunea anti ISIS

Ce pune la bătaie Macron în operațiunea anti ISIS

Este vorba de operațiunea Chammal, desfășurată în estul Mediteranei

Implicată în lupta contra organizației teroriste Stat Islamic, Franța a anunțat recent, prin vocea liderului de la Elysee, Emmanuel Macron, că va trimite în Mediterana orientală, în cadrul operațiunii Chammal, portavionul cu propulsie nucleară Charles-de- Gaulle.

Care sunt contingentul, rolul și obiectivele misiunii franceze antitero în Levant?

Este a cincea oară când Franța își trimite grupul aeronaval (GAN) în estul Mediteranei, o misiune „planificată” care se înscrie în „continuitatea operațiunilor anti-teroriste franceze”, a explicat pentru France 24 o sursă din ministerul Apărării.

Mai puțin cunoscută ca operațiunea Barkhane din Sahel, opeațiunea Chammal, angajată de Franța în 2014 pentru a susține Irakul, este prevăzută să dureze și după căderea „Califatului” instituit de Statul Islamic.

Avioane Rafale, tunuri CAESAR...

La 29 iunie 2014, după un avans fulger în Irak și în Siria, fostul lider ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat „Califatul” organizației teroriste, din orașul sirian Raqqa. Luat din scurt, vecinul irakian a lansat un apel pentru ajutor pentru a contra gruparea teroristă, La 19 septembrie, operațiunea inter-aliată Inherent Resolve, la care au participat peste 70 de state, începea.

În cadrul operațiunii Chammal, componenta franceză la această coaliție, participă 11 avioane Rafale (Dassault) și aproximativ 20 de piloți staționați la bazele aeriene din Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Ulterior, din 2016, contingentul francez s-a lărgit odată cu sosirea de grupuri tactice de artilerie. În doi ani și jumătate, un total de 1000 de artileriști au fost trimiși să opereze obuziere autopropulsate CAESAR de calibrul 155 mm.

Misiunea lor s-a încheiat la Baghouz, de-a lungul graniței irako-siriene, după înfrângerea ultimilor jihadiști ai ISIS, în martie 2019.

Grupul aeronaval, constituit în special din portavionul Charles-de-Gaulle, a fost, de asemenea, trimis de patru ori pentru a sprijini operațiunile. În plus 160 de soldați francezi sunt dislocați la Bagdad pentru instruire, consiliere și asistență acordate militarilor irakieni.

În faza ofensivă a conflictului, scopul contingentul francez a fost, înainte de toate, să lovească pozițiile grupului jihadist pentru a permite luptătorilor să avanseze pe teren.

Pentru Ministerul Forțelor Armate, nu există nicio îndoială: „Franța a jucat un rol de frunte în eliberarea orașului Mosul, slăbind ISIS și apoi sprijinind ofensiva la sol a forțelor irakiene”, explică colonelul Frédéric Barbry, purtător de cuvânt al statului major al armatei.

Dar, dacă căderea grupării Statului Islamic constituie o victorie decisivă pentru coaliția internațională, guvernul francez se ferește de orice „triumfalism”.

Emmanuel Macron a subliniat, joi, „hotărârea” și „curajul” angajamentului francez în timp ce a insistat asupra importanței misiunii.

„Forțele noastre angajate în operațiunea Chammal continuă lupta împotriva Daesh (ISIS), a cărei amenințare rămâne încă într-o formă larvară, mai insidioasă", a declarat șeful statului francez.

Fără retrageri „premature”, ca cea a SUA din Irak

În acest context, desfășurarea portavionului Charles-de-Gaulle ridică întrebări. Franța dorește să își intensifice eforturile în lupta împotriva ISIS. Ministerul Forțelor Armate, confirmăm dorința de a „consolida capacitatea aeriană franceză pentru o perioadă , pentru a lupta împotriva celulelor clandestine, care sunt încă active în ciuda căderii Califatului”.

Jean-Paul Paloméros, fostul șef al statului major al forțelor aeriene explică faptul că Charles-de-Gaulle are două avantaje: „Portavionul susține operațiunile în desfășurare. Dar, astăzi, există puține misiuni ofensive. Ceea ce interesează Franța, sunt, prioritar, zborurile de recunoaștere pentru a obține informații. Alegerea a fost făcută pentru a păstra un dispozitiv adaptat și care să afirme ca o prezență”.

„Crizele din Irak și din Siria nu s-au încheiat. Suntem la mijloc. În Levant, ca și în Sahel, Franța se confruntă cu conflicte complicate, care nu lasă trupelor răgaz. Chiar dacă rezultatul este incert, Franța nu dorește o retragere prematură ca cea a Statelor Unite din Irak”, a mai declarat Jean-Paul Paloméros.

Ne puteți urmări și pe Google News