Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop

Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop

„Contăm pe sprijinul României”

„Ştim că nu va fi uşor, dar asta este alegerea noastră şi atât timp cât vom reuşi să asigurăm sprijin din partea cetăţenilor pe intern, cât nu vom permite această divizare care a fost practicată timp de mulţi ani de către politicienii corupţi din Republica Moldova şi cu o politică externă corectă, transparentă, predictibilă, eu cred că şansele noastre sunt foarte bune. Şi bineînteles contăm pe sprijinul partenerilor noştri şi mai ales pe sprijinul României, care este cel mai important partener pentru Republica Moldova”, a precizat Maia Sandu.

Relaţiile bilaterale româno-moldoveneşti din ultimii 30 de ani au fost cu suişuri şi coborâşuri. De multe ori a contat relaţia personală pe care şefii celor două state au avut-o şi de multe ori această relaţie a fost una plină de adversităţi.

„Noi ne-am propus să refacem relaţiile fireşti dintre Republica Moldova şi România şi apreciem foarte mult ajutorul României pe parcurusl tuturor acestor ani, incluisv în perioadele în care la Chişinău aveam guvernări ostile acestei prieteni şi cooperări. Sigur, avem speranţe foarte mari pentru cooperarea dintre Republica Moldova şi România în următorii ani. Vorbim aceeaşi limbă, avem o cultură comună, o istorie comună. Republica Moldova exportă aproape 30 de procente din producţia sa în România”.

„E bine că avem poduri de flori, dar ne dorim și poduri de piatră”

„Republica Moldova exportă aproape 30 de procente din producția sa în România, România cumpără cele mai multe din vinurile noastre, avem planuri pentru proiecte importante și e foarte bine să avem poduri de flori, dar ne dorim și poduri de piatră așa încât să putem să apropiem oamenii din Republica Moldova și din România. Eu cred că noi o să reușim să îmbunătaţim substanțial această cooperare în următorii patru ani.

În legătură cu  proiectele concrete la care se gândește în acest moment și cum poate ajuta România pe mai departe parcursul European al Republicii Moldova, Maia Sandu a precizat:

Sunt multe proiecte importante pentru noi. În primul rând vreau să menționez proiectele energetice care să ne ofere în sfârșit independența energetică și aici vorbim şi despre gazoduc care a fost finalizat pe teritoriul Republicii Moldova şi mulţumim tare mult pentru acest lucru, dar trebuie să îl facem funcțional. Aici vorbim și despre interconectarea liniilor electrice, vorbim despre proiecte de infrastructură. De exemplu, atunci când am pomenit de poduri la modul practic am vrea să se inițieze construcția podului de la Ungheni, Ungheni Republica Moldova și Ungheni România, am vrea să se înceapă lucrările de reconstrucție a podurilor de la Giurgiulești, podul rutier și pentru cale ferată.

Ne dorim să realizăm proiecte economice, vrem să vedem cât mai multe investiții românești în Republica Moldova. Ştim că trebuie întâi să îmbunătățim mediul de afaceri și în special să asigurăm stat de drept pentru ca toată lumea să-şi simtă investițiile protejate aici.

Ne dorim să continuăm colaborarea în domeniul cultural şi educațional, în domeniul sănătății și mulţumim încă o dată pentru sprijinul pe care l-am obţinut în această perioadă de pandemie. Deci există foarte multe domenii în care putem să avem proiecte benefice pentru cetăţeni”.