Ce prevede prima lege obligatorie din lume cu privire la Inteligența Artificială

Ce prevede prima lege obligatorie din lume cu privire la Inteligența ArtificialăInteligența artificială. Sursa foto: Pixabay

Parlamentul European a adoptat, miercuri, 13 martie, cu o foarte mare majoritate (523 de voturi pentru, 46 de voturi împotrivă) reguli de reglementare privind inteligența artificială. Acest text urmărește în special să protejeze drepturile și securitatea, sprijinind în același timp inovarea.

Acest proiect de lege a fost prezentat de Comisia Europeană în aprilie 2021. Apariția la sfârșitul anului 2022 a Chatty al start-up-ului californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde, i-a dat o nouă dimensiune.

 O reglementare "istorică, de pionierat"

În cadrul dezbaterii de marți din Parlamentul European, coraportorul textului, Brando Benifei (social-democrați) a subliniat că textul prezentat votului europarlamentarilor constituie "prima lege obligatorie din lume privind inteligența artificială".

Datorită acestui text, "practicile inacceptabile în Europa vor fi acum interzise, ​​cum ar fi recunoașterea emoțiilor la locul de muncă sau deducerea apartenenței etnice sau religioase a unei persoane pe baza datelor biometrice".

Este o reglementare "istorică, de pionierat", a adăugat un alt co-raportor al textului, Dragoș Tudorache (Renew, centriști și liberali), sperând ca UE "să-și joace rolul pe scena internațională", și "nu doar să creeze reguli, ci să le şi exporte".

 Inteligența Artificială. O abordare pe două niveluri

inteligența artificială, prietena perfectă

Sursa foto: Pixabay

Legislația prevede o abordare pe două niveluri. Modelele AI "de uz general" vor trebui să respecte obligațiile de transparență, precum și regulile europene privind drepturile de autor, potrivit lexpress.fr.

În ceea ce privește sistemele considerate "cu risc ridicat" – utilizate de exemplu în infrastructura critică, educație, resurse umane, menținerea ordinii – acestea vor fi supuse unor cerințe mai stricte. De exemplu, acestea vor trebui să prevadă implementarea unei analize obligatorii de impact asupra drepturilor fundamentale.

Imaginile, textele sau videoclipurile generate artificial (deep fakes) trebuie să fie clar identificate ca atare. Textul intenționează, de asemenea, să interzică sistemele de evaluare a cetățenilor sau de supraveghere în masă, utilizate în China, sau identificarea biometrică de la distanță a persoanelor în locuri publice.

 "Multe dintre aceste noi reguli rămân neclare"

În ce o priveşte, lumea tehnologiei s-a arătat circumspectă. "Multe dintre aceste noi reguli rămân neclare și ar putea încetini dezvoltarea și implementarea aplicațiilor inovatoare", a declarat pentru AFP Boniface de Champris, manager pentru Europa la CCIA, un lobby al sectorului.

La rândul lor, Observatoire des multinationales (Franța), Observatorul Corporate Europe (Belgia) și LobbyControl (Germania) se tem că lobby-urile vor slăbi implementarea regulilor privind IA. "Multe detalii ale legii privind IA rămân deschise și trebuie clarificate […], de exemplu în ceea ce privește standardele, pragurile sau obligațiile de transparență. Compoziția consiliului consultativ al noii agenții europene pentru IA rămâne, de asemenea, neclară", au avertizat ei într-un comunicat comun.

Textul trebuie acum aprobat oficial de Consiliu pentru a fi încorporat în legislația UE. (Traducerea-Rador)