Ce preferi: aventura la cabană sau confortul pensiunii?
- Adam Popescu
- 3 aprilie 2008, 03:00
Preţurile sunt apropiate şi pornesc de la 80-90 de lei pe noapte pentru o cameră.
Plănuieşti o vacanţă scurtă sau un weekend prelungit pentru a ieşi puţin din stresul cotidian? Specialiştii îţi recomandă câteva zile de relaxare - sau distracţie, de ce nu - la munte, în mijlocul naturii. Cele mai accesibile sunt, în prezent, ofertele pensiunilor, care vor fi strâns concurate de cabanele vânătoreşti, lansate de Romsilva în circuitul turistic de la 1 Mai.
În ansamblu, cele două oferte se aseamănă foarte mult din punct de vedere al preţului mediu de cazare, care este de 80-100 de lei pe noapte pentru o cameră. În schimb, diferă condiţiile. În timp ce cabanele sunt mai izolate, oferind un cadru deosebit de romantic, dar şi mai sălbatic, pensiunile sunt situate şi în localităţi şi oferă un confort sporit.
Nu ştii care este varianta care ţi s-ar potrivi? Ciprian Enea, consultantul de la besttourism.ro, a analizat pentru EVZ cele două posibilităţi de sejur, orientându-se după următoarele criterii: Amplasament. Cabanele sunt situate în locuri izolate, în timp ce pensiunile se găsesc în vechile vetre ale satelor sau în zone foarte apropiate de acestea. Acces. La pensiuni ajungi pe drumuri naţionale sau comunale, în cel mai rău caz. În schimb, la unele cabane se poate ajunge doar pe drumuri forestiere. Iar dacă vremea nu e favorabilă, se poate ajunge chiar şi numai pe jos sau cu alte mijloace de transport - de exemplu, telecabina.
Urbanism. Cei care-şi petrec vacanţa la cabane trebuie să fie bine echipaţi şi să aibă la ei tot ce este necesar, de la medicamente, cosmetice, haine sau obiecte de strictă necesitate. Asta pentru că la cabane nu există posibilitatea de a achiziţiona aşa rapid acest gen de produse. La pensiuni, există în multe locuri posibilitatea de a avea acces la un magazin, o farmacie sau, în cel mai rău caz, o benzinărie. Servicii de strictă necesitate. Cabanele nu sunt recomandate celor care au probleme de sănătate, pentru că este dificil de mers la spital sau de chemat o ambulanţă. În plus, pe munte pot fi probleme şi cu reţeaua de comunicaţii. Confort. Multe cabane pot fi mai puţin confortabile faţă de pensiuni, mai ales în condiţiile în care doar 50 dintre cele 250 de cabane Romsilva au fost clasificate conform standardelor. Personal calificat. Este mai greu să deplasezi în zonele izolate personal calificat şi să-l determini să rămână o perioadă îndelungată acolo. În plus, pensiunile au avantajul că, de regulă, sunt afaceri de familie, iar gradul de interes al celor care lucrează este mult mai mare. Romantism. Cadrele naturale de excepţie în care sunt amplasate cabanele sunt rareori egalate de cele în care se află pensiunile. Preţuri. În mod normal, preţurile ar trebui să fie mai mici la pensiuni decât la cabane, cel puţin în privinţa cazării. În privinţa celorlalte produse, explicaţia este simplă: din cauza transportului, acestea vor fi mai scumpe la cabană decât la pensiune. Timpul liber. Unele pensiuni oferă şi servicii suplimentare, contra cost - echitaţie, plimbări cu ATV-ul sau cu căruţa. La cabane, turiştii au posibilitatea să facă plimbări cu trăsura şi chiar cu ATV-ul, dacă nu se află în parcuri naţionale sau în zone pentru vânătoare. PREA PUŢINĂ PROMOVARE
Cum se face rezervarea la cabane Dacă până acum un sejur la cabană se putea rezerva apelând la direcţiile silvice, de acum se poate face la agenţiile de turism. Acestea vor face rezervări on-line, iar facturile se vor achita în momentul sosirii la cabană. Reprezentanţii agenţiilor susţin însă că nu au aflat despre aceste variante.
„Dacă ar fi venit la târgul de turism, ar fi avut şansa să întâlnească o mulţime de agenţii interesate. E o idee foarte bună, pe care merită s-o analizăm. Este prima dată când aud de ea“, spune Iulian Andrei, preşedintele Comisiei de incoming din cadrul Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT).