Ce pot să facă, de fapt, agenții de pază. Dezvăluiri după scandalul Pantelimon

Ce pot să facă, de fapt, agenții de pază. Dezvăluiri după scandalul Pantelimon

Altercația de la spitalul Pantelimon a atras atenția asupra agenților de pază din România, care se confruntă frecvent cu provocări care îi împiedică să intervină în situații de risc, chiar dacă ar putea preveni sau stopa anumite incidente.

Deși oamenii se așteaptă ca agenții de pază să acționeze rapid și eficient în caz de pericol, legislația curentă și procedurile stricte le limitează considerabil capacitatea de intervenție.

Firmele de pază în impas, după bătaia din Pantelimon

Agenții de pază sunt constrânși de Legea 333/2003, care reglementează protecția bunurilor și persoanelor. Această lege nu permite agenților să utilizeze forța sau să intervină în mod activ într-o confruntare decât în anumite condiții foarte stricte.

De exemplu, aceștia nu pot folosi arme sau alte mijloace de apărare, singurul mijloc de apărare permis fiind, potrivit legii, „bastoanele din cauciuc sau tip tomfe”, dar și acesta în situații excepționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazurile obișnuite de altercații, precum cel de la spitalul Pantelimon, furturi sau alte incidente, agenții sunt limitați la acțiuni de intimidare sau supraveghere pasivă.

Procedurile standard pentru agenții de pază includ:

  1. Anunțarea dispeceratului – În cazul unei situații de risc, primul pas pentru agentul de pază este să contacteze dispeceratul firmei, care va trimite echipe de intervenție specializate.
  2. Echipele de intervenție – Acestea urmează protocoale stricte și au o pregătire specială pentru gestionarea situațiilor de risc. Totuși, și echipele de intervenție sunt supuse și ele unor limitărilor legale, cu toate că pot interveni direct, comparativ cu firmele de pază.
  3. Apelarea la 112 – În majoritatea cazurilor de conflict sau infracțiuni, agenții sunt obligați să sune la 112 și să aștepte intervenția poliției, deoarece nu au autoritatea legală de a rezolva situația prin forță.

Legea 333/2003 și restricțiile sale

Legea 333/2003 prevede în mod clar care sunt atribuțiile și limitele firmelor de pază. Aceasta reglementează:

  • Modul de organizare și funcționare a serviciilor de pază.
  • Condițiile de angajare și responsabilitățile agenților de pază.
  • Drepturile și obligațiile agenților în timpul serviciului.

Conform acestei legi, „Paza şi protecţia prin societăţi specializate de pază şi protecţie Art. 23 Societăţile specializate de pază şi protecţie sunt societăţi comerciale care au înscris ca obiect principal de activitate codul CAEN 8010, un sediu înregistrat şi autorizat pentru organizarea administrativă şi coordonarea operativă a personalului angajat şi care au dobândit dreptul de a presta serviciile prevăzute de Lege, conform licenţei acordate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii.

art 52: (2) Pentru asigurarea pazei şi securităţii obiectivelor păzite, personalul de pază poate fi dotat cu animale de serviciu, respectiv cai şi câini, special dresaţi şi antrenaţi, conform prevederilor planului de pază şi/sau regulamentului de organizare şi funcţionare al societăţii specializate de pază şi protecţie. (3) Este interzisă dotarea personalului de pază sau gardă de corp ori folosirea de către acesta a cagulelor, măştilor pentru acoperirea feţei sau a cătuşelor metalice.

Art. 53 (1) Bastoanele din cauciuc sau tip tomfe pot fi folosite atunci când procedeele de luptă corp la corp nu au dat rezultatele scontate ori mijloacele de atac ale agresorilor nu pot fi anihilate în alt mod. (2) Sunt interzise dotarea personalului de pază şi gardă de corp, precum şi folosirea de către acesta a bastoanelor confecţionate din alte materiale decât cauciucul. Art. 54 Pentru împiedicarea şi oprirea acţiunii persoanelor agresive care atacă personalul de pază şi gardă de corp sau alte persoane pot fi folosite spray-urile lacrimogene de mică capacitate, de maximum 100 ml”, arată legea 333/2003.

Pantelimon 4

Pantelimon 4 / sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon

Un exemplu recent care ilustrează această dilemă este incidentul din Pantelimon, unde un agent de pază s-a confruntat cu o situație delicată. Deși a observat un conflict în desfășurare, agentul a respectat protocolul, anunțând dispeceratul și sunând la 112. În lipsa unei intervenții directe, acesta nu a putut decât să supravegheze și să urmeze procedurile prevăzute de lege. Intervenția propriu-zisă a fost realizată ulterior de echipele de intervenție și de poliție.

Bătaie la spitalul Pantelimon

Zece persoane implicate în altercația de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost arestate preventiv miercuri, în urma deciziei Judecătoriei Sectorului 2. Acestea au pătruns în zona de Primiri Urgențe ale spitalului, fiind înarmate cu bare metalice, bâte și săbii, și, pe parcursul scandalului, au deteriorat inclusiv aparatura medicală, conform procurorilor.

Aceste persoane sunt acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte acte de violență, și „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”. Procurorii au menționat că incidentul a avut loc sâmbătă, 21 septembrie, la ora 11:20, când unul dintre agresori a intrat înarmat cu un cuțit în spital și a lovit o persoană în zona capului, ceea ce a dus la căderea victimei la sol. Scenele violente au creat panică în rândul celor prezenți și au perturbat activitatea personalului medical.

Pe lângă cele zece persoane arestate preventiv, alte trei persoane implicate în conflict sunt în continuare investigate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București. Ancheta rămâne deschisă, iar autoritățile continuă să colecteze probe pentru a clarifica complet circumstanțele incidentului.

„Au intrat cu bâte, cu furci şi cu săbii, din ce am putut vedea în urma analizei imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din unitatea de primiri urgenţe. Au fost cam 10-15 persoane care au oprit în faţa porţii spitalului, au coborât în fugă şi efectiv au intrat fără nicio reţinere, fără a putea fi opriţi, în camera de gardă, în căutarea primelor victime, sosite cu mijloace proprii. Au fost foarte agresivi”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Pantelimon, Fiorela Mitoiu.

 

Revista presei