Evenimentul Zilei > Politica > Ce POST i-a oferit PNL lui Dacian Cioloș

Ce POST i-a oferit PNL lui Dacian Cioloș

Liberalii i-au oferit, zilele acestea, premierului Dacian Cioloș un loc pe listele PNL pentru o candidatură la alegerile parlamentare din 11 decembrie, au declarat în exclusivitate surse din partid pentru EVZ.

Locul eligibil pe care i l-au oferit liberalii primului-ministru Dacian Cioloș este cel al fostului co-președinte Vasile Blaga, care deschidea lista la Senat din partea PNL Timiș.

„A fost opțiunea să-l invităm pe domnul Cioloș la noi, dar dânsul a declinat această ofertă. I-am făcut oferta acum câteva zile, după ce s-a vacantat locul.  Auzind că există discuția aceasta la nivel de președinție ca cei care vor face parte din Guvern să fie și politici, nu apolitici, noi ne-am gândit că n-ar fi rău să fie așa, dar, din păcate, domnul Cioloș a spus că nu va intra în politică și în partid în acest moment. Din păcate, nu avem această onoare„, au precizat, pentru EVZ, surse de la conducerea PNL Timiș.

Referitor la ceea ce-și doresc liberalii în legătură cu Cioloș, respectiv exprimarea simpatiei acestuia față de PNL, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus că va desemnat doar un premier politic după parlamentare, sursele PNL Timiș au precizat, pentru EVZ, că Dacian Cioloș va face acest demers după alegeri.

„Simpatia va fi mai târziu. După alegeri o să-și manifeste simpatia. Așa am înțeles eu„, au afirmat, pentru EVZ, surse liberale din organizația Timiș.

Sursele au adăugat că astăzi la ora 17.00 va avea loc ședința Biroului Politic Județean al PNL Timiș, în care se va discuta despre nominalizarea persoanei care va deschide lista la Senat în locul lui Vasile Blaga.

Tot astăzi, premierul Dacian Cioloș a dat asigurări că nu va înfiinţa un nou partid politic şi că nu va candida la alegerile parlamentare, însă a lăsat de înţeles că nu exclude să rămână premier după alegerile din iarnă.

Deşi nu se înscrie în PNL, Cioloş a spus că „asta nu înseamnă că nu există viaţă şi după alegerile parlamentare”. „Sper să existe şi sper să existe o viaţă activă”, a afirmat Cioloş, într-un discurs rostit la Bucharest Forum. Șeful Executivului a adăugat că sunt proiecte începute în mandatul său, dar care nu pot fi duse la capăt „până la sfârşitul acestui mandat”.

Preşedintele liberal Alina Gorghiu a declarat, marţi, că, potrivit unor cercetări sociologice comandate de partid, electoratul vede „o foarte mare compatibilitate” între PNL şi Dacian Cioloş, precizând că liberalii l-ar dori în continuare pe acesta prim-ministru şi că „mingea este în terenul său acum”.

Pe 28 septembrie 2016 PNL Timiș finalizase lista candidaților pentru alegerile parlamentare, potrivit anunțului făcut de primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Lista avea următoarea componență: Pentru Senat, candidații sunt: 1. Vasile Blaga , 2. Dumitru Dinulescu, 3. Ioan Sas, 4. Longin Popescu. Pentru Camera Deputaților, lista decisă prin vot BPJ este următoarea: 1. Marilen Pirtea , 2. Ben Oni Ardelean, 3. Liliana Oneţ, 4. Balint Petrescu, 5. Liviu Cocean, 6. Mariana Nagy, 7. Daniela Mariş, 8. Maria Barna, 9. Adrian Colhon, 10. Cornel Sămărtinean.

Între timp, primul loc pentru Senat a rămas liber, după ce fostul co-președinte Vasile Blaga a anunțat că nu va mai candidat la parlamentare, dat fiind controlul judiciar dispus de DNA în urma acuzațiilor de trafic de influență. La PNL Timiș sunt 2 locuri eligibile de senator și 4 de deputați.