Ce poate spune comunicarea nonverbală despre Trump și Biden

Ce poate spune comunicarea nonverbală despre Trump și BidenUn nou sondaj în SUA. Donald Trump, cu un avans de 6 puncte față de Biden. Sursa foto Arhiva EVZ

Președintele Donald Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden au stat unul lângă altul, în dezbaterea finală dinaintea alegerilor.

Ca și prima dezbatere și aceasta a fost una neobișnuită, potrivit NationalInterest.

O dată pentru că pandemia a forțat distanțarea socială, iar mai apoi pentru că schimbul de replici dintre cei doi candidați și moderator a făcut ca secțiuni întregi din prima dezbatere să fie aproape imposibil de urmărit.

Având în vederde că programele de știri acoperă în general doar ceea ce spun candidații în astfel de dezbateri, NationalInterest analizează comportamentul non-verbal al candidaților. Mai precis, acele momente în care candidații gesticulează, mai mult involuntar, pot fi extrem de revelatoare.

În timpul acestei ultime dezbateri, Joe Biden a reacționat ca un politician expresiv emoțional, atitudine pe care a afișat-o de-a lungul carierei sale.

Chiar și atunci când era vizat în mod direct de atacurile președintelui Trump, fie că se refereau la familia sa, fie la programul său politic, Biden zâmbea, râdea și dădea din cap, în timp ce își închidea ochii. Asta îl făcea să pară confuz, dacă nu chiar jovial.

Sunt studii care sugerează că, in timpul unor discuții informale, când ceva devine deranjant, oamenii schimbă frecvent subiectul, în decurs de 30 de secunde și izbucnesc în râs. Acesta ar putea fi motivul pentru care oamenii, în special politicienii, încep să râdă când sunt insultați.

Să începi să te amuzi cînd ești încolțit semnalează probabil, în cazul lui Biden, că se simte destul de sigur pe el și că încearcă să preia subtil controlul conversației.

În ceea ce-l privește pe Trump, președintele a prezentat publicului american o imagine mai puțin agresivă și mult mai concentrată, mai ales în timpul celei de-a doua dezbateri.

În loc să-l atace direct pe Biden când afirmațiile sale erau puse la îndoială, Trump a răspuns cu ceea ce poate fi numit „un zâmbet cu poziție controlată”. Un astfel de zâmbet este folosit frecvent pentru a masca emoțiile negative sau pentru a semnaliza emoții pozitive, când acestea nu mai pot fi controlate.

Și poate că cel mai important element al feței lui Trump sunt buzele sale proeminente, care par să spună multe, chiar și atunci când tace.

Există multe lucruri care pot fi descoperite la cei doi candidați, când se face liniște și când atenția e focalizată asupra stilurilor lor distincte de comportament nonverbal.

Persoanele publice pot stăpâni modul în care acționează. Dar, de multe ori, în momentele cu încărcătură mare emoțională, nu mai pot deține controlul atât de mare asupra modului în care reacționează.